vrijdag, 14. oktober 2022 - 14:57 Update: 14-10-2022 15:14

Ventilatie als virusremmer in langdurige zorg verder onderzocht

ventilatie-aerosolen
Foto: ventilatieshop.com
Den Haag

De komende drie jaar financiert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onderzoek naar ventilatie en virusverspreiding in de langdurige zorg. 'Dit onderzoek is nodig om te leren hoe ventilatie het best kan worden ingezet om de verspreiding van virusdeeltjes in de lucht tegen te gaan', zo meldt het ministerie van VWS vrijdag.

Toekomstige pandemie

'Het onderzoek kan zo helpen om beter voorbereid te zijn op een toekomstige pandemie', aldus het ministerie. TNO co├Ârdineert het onderzoek, dat net is gestart, en voert dit uit samen met universiteiten en kennisinstituten zoals de Universiteit Utrecht (UU) en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Goede ventilatie

Goede ventilatie kan het aantal virusdeeltjes in een ruimte verminderen. Dit kan helpen om de verspreiding van een virus zoals het coronavirus tegen te gaan. Tegelijkertijd is er nog veel onduidelijk over de inzet van ventilatie. Daarom is er meer onderzoek nodig. In het TNO-onderzoek kijken de onderzoekers onder andere naar vragen als: wat is de kans om via de lucht besmet te raken, wat is de effectiviteit van ventilatie- en luchtreinigingssystemen, en wat zijn de baten en kosten van ventilatie of luchtreiniging.

Pandemische paraatheid

Om goed voorbereid te zijn op een nieuwe pandemie is het belangrijk dat de gezondheidszorg een sterke basis heeft. Hier dragen goed geschoold personeel, voldoende en kwalitatief goede medische producten en een goed uitgeruste werkomgeving aan bij. Door goede voorbereiding worden ziekte en sterfte zo veel mogelijk beperkt en raakt de maatschappij zo min mogelijk ontregeld. Onderzoeken zoals het TNO-ventilatieonderzoek dragen bij aan die voorbereiding.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: