dinsdag, 26. april 2016 - 11:06 Update: 26-04-2016 15:33

Duurste LP David Bowie onder de hamer

Duurste lp David Bowie ooit onder de hamer
Amsterdam

Deze week wordt bij online veilinghuis Catawiki één van de zeldzaamste en meest waardevolle lp's ooit geveild. Het gaat om een zogenaamde acetate lp (pre-lp) met de eerste opname van David Bowie's album 'Hunky Dory'. Acetate lp's zijn zeer kwetsbare platen die vaak per stuk of in kleine aantallen worden gemaakt en zijn bedoeld voor de producers of de muzikanten zelf.

Voor zover bekend is dit de enige acetate plaat van 'Hunky Dory' die er bestaat. De zeldzaamheid maakt de plaat al heel waardevol. Maar wat het album nog eens extra bijzonder maakt is dat David Bowie zelf de tracklist op het label van de plaat heeft geschreven. Dat bewijst dat de plaat echt van Bowie is geweest. De verwachting is dat de plaat ongeveer 50.000 euro zal opbrengen. Daarmee wordt het meteen 1 van de duurste platen ter wereld.

Bij toeval ontdekt

Volgens veilingmeester Denny Hoekstra, vinyl expert bij Catawiki is deze lp pas dit jaar opgedoken. ''Tot deze veiling wist eigenlijk niemand van het bestaan van deze plaat. De in Engeland wonende eigenaar kreeg de lp in 1973 van een buurman in ruil voor een flesje bier. De eigenaar heeft daarna 43 jaar lang niet meer naar de lp omgekeken. Tot het moment dat David Bowie onlangs overleed. Pas toen ontdekte hij dat de plaat anders was en dat hij iets bijzonders had gekregen''. 

Een expert heeft vastgesteld dat het handschrift op de plaat daadwerkelijk van David Bowie is. Op het label schreef Bowie de tracklist van de plaat inclusief liedje nummer 7, 'Bombers', een nummer dat uiteindelijk niet op 'Hunky Dory' is verschenen maar door een ander nummer werd vervangen.

Wereldwijde belangstelling

Volgens velen zal David Bowie de geschiedenis ingaan als één van de meest invloedrijke muzikanten van de afgelopen 50 jaar. ''Er was altijd al veel belangstelling voor oude en zeldzame platen van David Bowie, maar sinds zijn dood is dat nog eens extra toegenomen. De waarde van de platen neemt snel toe''. Veilinghuis Catawiki verwacht dan ook dat er vanuit de hele wereld zal worden meegeboden op deze unieke lp. 

De veiling van de Bowie lp duurt tot en met zaterdag 30 april. De veiling is te bekijken via www.catawiki.nl/bowie

Categorie:
Provincie:
Tag(s):