vrijdag, 11. februari 2022 - 11:53

Romantiek bestaat niet meer in Nederland volgens Valentijnsdag onderzoek

liefde-harten
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Nieuwe peiling toont aan dat rechtvaardigheid hoger in het vaandel staat dan liefde. Daarnaast zijn Nederlanders niet bereid om hun eigen strafblad op het spel te zetten ter bescherming van hun partner.

Dit blijkt uit een onderzoek van OnePoll dat werd uitgevoerd in opdracht van waargebeurde misdaadzender, Crime+Investigation. Van de 1000 ondervraagde Nederlanders gaf 42% aan dat zij aangifte zouden doen bij de politie als hun partner of echtgenoot een ernstig misdrijf zou hebben gepleegd (zoals moord, fraude, geweld, chantage, enz.).

Bijna de helft (47%) van de ondervraagden gaf aan dat zij geen ernstig misdrijf zouden plegen ter bescherming van een geliefde. 41% gaf aan dat ze niet bereid zijn om het misdrijf van een dierbare te verdoezelen.

"Uit dit onderzoek blijkt de complexe verhouding tussen de wet en de liefde. Het is volkomen natuurlijk dat we onze dierbaren willen beschermen en dat we zelfs de wet zouden overtreden voor hen. De resultaten tonen echter aan dat liefde niet volledig onvoorwaardelijk is."

Daarnaast wordt het negatieve effect van de moderne technologie op het liefdesleven van de Nederlander belicht: 45% heeft een slechte ervaring met online daten of tijdens een date met iemand die ze online hebben ontmoet. Dat gezegd vindt een derde van de volwassenen het makkelijker om online op zoek te gaan naar een romantische partner, tegenover 22% die het moeilijker vindt.

Het onderzoek heeft ook vastgesteld dat generatie X (27%) en millennials (26%) de meest romantische generaties zijn. Daarna volgen de babyboomers met 13% en generatie Z met 12%. De stille generatie sluit het rijtje af met slechts 5% van de stemmen.

En wat Valentijnsdag betreft, een kwart van de ondervraagden viert de dag helemaal niet en 44% van de ondervraagden geeft minder dan 40 euro uit aan hun partner.

Categorie:
Provincie: