dinsdag, 1. december 2015 - 14:01 Update: 01-12-2015 14:17

Celstraffen tot 4 jaar geëist tegen moeder en dochter die gijzeling planden

Celstraffen tot 4 jaar geëist tegen moeder en dochter die gijzeling planden
Foto: Archief EHF
Zwolle/Almelo

Dinsdagochtend eiste het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland voor de rechtbank in Zwolle gevangenisstraffen van 3,5 en 4 jaar tegen twee vrouwen voor het voorbereiden van een gijzeling. Dit meldt het OM dinsdagmiddag.

'Een 47-jarige moeder uit Almelo en haar 21-jarige dochter uit Almelo zouden voorbereidingshandelingen gepleegd hebben om twee mannen te gijzelen en/of af te persen', aldus het OM.

In januari 2015 is een onderzoek gestart naar de exploitatie van diverse hennepkwekerijen in o.a. Zwolle. Begin april werd een grote hennepkwekerij aangetroffen in Harderwijk. Twee mannen zijn aangehouden. Later bleek dat één van deze twee mannen gechanteerd werd door de 47-jarige vrouw. De andere man werd vervolgens ingezet als bemiddelaar. De vrouw zou 2.500 euro en op een ander moment 10.000 euro aan zwijggeld hebben ontvangen.

Voorbereiden gijzeling

Uit door de bemiddelaar aan de politie aangeleverde geluidsopnames bleek later dat de beide vrouwen bezig waren met het voorbereiden van een gijzeling. De officier van justitie spreekt van een onthutsend beeld van twee vrouwen die snel geld wilden verdienen, liefst miljoenen. 

Gegevens over de te gijzelen personen waren al verzameld. Ze hadden namen, auto’s, kentekens, gegevens over kinderen en foto’s al klaarliggen. Alles was bewust met de hand geschreven, om te voorkomen dat de gegevens in de computer makkelijk te vinden zouden zijn door de politie. Ook het losgeld per persoon stond al op papier.

Nep-arrestatieteam

De geplande gijzeling zou moeten worden uitgevoerd door Hells Angels. Er zou een actie in scène worden gezet, waarbij de gijzelaars door een nep-arrestatieteam van de weg zouden moeten worden gehaald. Er zou gesproken zijn over het afhakken van een vinger van de gijzelaars en over de mogelijkheid dat een van de gijzelaars het niet zou overleven.

“Het gemak waarmee gesproken wordt over een uit te voeren gijzeling, met mogelijk gruwelijke gevolgen voor de slachtoffers en eventuele nabestaanden, is bijna onvoorstelbaar.  Opvallend is hoe snel de verdachten deze gruwelijke plannen goedkeuren, om vervolgens weer over te gaan tot wat voor hen het belangrijkste is: het geld”, aldus de officier van justitie. 

De rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, doet uitspraak op 14 december 2015.

Categorie:
Provincie: