maandag, 7. december 2015 - 9:59 Update: 07-12-2015 10:45

Overheid doet maandag grote test met NL-Alert

Overheid doet maandag grote test met NL-Alert
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Maandag 7 december om 12.00 uur stuurt de overheid het tweejaarlijkse testbericht van NL-Alert, het 'luchtalarm op de mobiel'.

Het NL-Alert controlebericht wordt in heel Nederland uitgezonden. Aan de hand van dit controlebericht kunnen mensen nagaan of hun mobiel goed is ingesteld om een NL-Alert te ontvangen. In het bericht zal duidelijk worden aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat mensen niets hoeven doen.

Ten tijde van een noodsituatie, zoals grote brand, een dreigende overstroming of noodweer kan de overheid mensen in de directe omgeving met zo'n tekstbericht informeren. De meeste mensen beschikken tegenwoordig wel over een mobiele telefoon. Een NL-Alert is een soort sms-je, maar het wordt verstuurd op basis van een andere techniek, die 'cell broadcast' heet. Die techniek werkt ook als het telefoonnetwerk is overbelast.

Echter nog niet alle telefoons en netwerken zijn klaar voor het ontvangen van een NL-Alert. Inmiddels hebben KPN, T-mobile en Vodafone alle netwerken (2G, 3G en 4G) in orde gemaakt voor het gebruik van het NL-Alert. Steeds meer mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Op sommige toestellen moet je dit zelf doen. Daarvoor kan met terecht op http://www.nl-alert.nl/instelhulp/.

Categorie:
Provincie: