maandag, 7. december 2015 - 15:39 Update: 07-12-2015 17:59

Nederlander (49) door Florida uitgeleverd in groot witwasonderzoek

Nederlander (49) door Florida uitgeleverd in groot witwasonderzoek
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Een 49-jarige Nederlander uit Florida is zaterdag in Nederland gearriveerd, na uitlevering vanuit de Verenigde Staten (VS) aan ons land. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag.

'De man is aangemerkt als hoofdverdachte in een omvangrijk witwasonderzoek. Hij wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De strafbare feiten zijn tussen 2004 en heden gepleegd in diverse landen, waaronder Nederland, Bulgarije, Curaçao en Duitsland', aldus het OM.

Onderzoek

Het Landelijk Parket en Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland, het OM Curaçao, het Nederlandse combiteam en de Divisie Georganiseerde Criminaliteit van het Korps Politie Curaçao, zijn in 2014 een strafrechtelijk financieel onderzoek gestart. Bevindingen uit eerdere opsporingsonderzoeken op Curaçao én door een bank gedane meldingen van verdachte transacties vormden de aanleiding voor het onderzoek.

12,7 miljoen euro

Op een gezamenlijke actiedag op 6 juli hebben het Nederlandse combiteam (FIOD en politie) en de Divisie Georganiseerde Criminaliteit van het Korps Politie Curaçao in totaal zes mannen aangehouden. De aanhoudingen zijn gedaan op verdenking van witwassen, valsheid in geschrifte en bankieren zonder vergunning. Daarbij is een wederrechtelijk voordeel van tenminste 13,5 miljoen Dollar (12,7 miljoen euro) verkregen.

Spil

De hoofdverdachte is op 6 juli in Miami aangehouden. Hij wordt beschouwd als de spil in de witwasorganisatie, die als hoofdbestuurder heeft opgetreden in de vennootschap. In dit onderzoek zijn op die datum nog twee verdachten aangehouden: een 78-jarige verdachte met de Nederlandse nationaliteit op Curaçao en een 42-jarige verdachte met de Nederlandse nationaliteit in Amsterdam.

Categorie:
Provincie: