dinsdag, 8. december 2015 - 13:30 Update: 08-12-2015 18:36

In hoger beroep 4 jaar cel geëist tegen Tarik Z. (20) voor NOS-gijzeling

OM eist opnieuw vier jaar cel tegen NOS-indringer
Foto: Screenshot
Hilversum

De advocaat-generaal (OM) in Leeuwarden heeft in hoger beroep een celstraf van 4 jaar geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk, tegen 20-jarige Tarik Z. die op 29 januari 2015 de studio’s van de NOS op het Mediapark in Hilversum binnendrong. Z. was gewapend met een alarmpistool en gijzelde een beveiligingsmedewerker om zendtijd in het 8-uur Journaal af te dwingen.

Tarik Z., afkomstig uit Pijnacker, gaf de beveiliger een brief waarin stond dat er verspreid over het land explosieven met radio-actief materiaal lagen en dat er hackers klaarstonden voor een aanval. Hij eiste zendtijd en dreigde met grote gevolgen als hij zijn zin niet kreeg. De politie overmeesterde de verdachte met getrokken dienstwapen voor het oog van de camera.

Volgens het OM heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit. De rechtbank veroordeelde de man tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 15 maanden voorwaardelijk, met als bijzondere voorwaarde reclasseringstoezicht en een locatieverbod voor het Mediapark in Hilversum. Verdachte en OM gingen beide in beroep tegen het vonnis.

Het OM had ook bij de rechtbank 4 jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. In hoger beroep hield de advocaat-generaal vast aan het eerder door het OM geformuleerde pakket bijzondere voorwaarden: behalve het reclasseringstoezicht en het locatieverbod wil het OM een meldplicht en een behandelverplichting. Het locatieverbod moet de eerste zes maanden elektronisch worden gecontroleerd, aldus het OM.

Categorie:
Provincie: