donderdag, 10. december 2015 - 20:24 Update: 10-12-2015 22:53

EU-vergaderingen in Amsterdam straks door agenten met machinegeweren beveiligd

EU-vergaderingen in Amsterdam straks door extra zwaar bewapende agenten beveiligd
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Als er volgend jaar op de marinebasis in Amsterdam belangrijk overleg plaatsvindt, zullen politieagenten deze basis met machinepistolen bewaken. Dit meldt het Parool donderdag.

Meer dan 20 topoverleggen zullen er komend half jaar worden gehouden op het Amsterdamse Marine Establissement. Dit in het kader van het Nederlandse Voorzittersschap van de Europese Unie. Op de marinebasis worden in dat halve jaar de Brusselse topontmoetingen van regeringsleiders en ministers voorbereid. 

De machinepistolen, MP5'S, zijn zwaarder dan de normale wapens van de politie. De marechaussee op Schiphol is met dezelfde wapens uitgerust, evenals arrestatieteams. Als agenten het Amsterdamse Marine Establissement gaan bewaken is het voor het eerst dat er in Amsterdam agenten op de openbare te zien zijn emet semiautomatische wapens, zo schrijft de krant. Steeds 12 leden van de speciale bewakingseenheid zullen de wapens dragen. Behalve de zwaar bewapende agenten zullen er ook pantservoertuigen staan.

De wereldwijde terreurdreiging zou volgens de krant een reden zijn voor deze extra zware bewapening te kiezen. Echter, het dreigingsniveau blijft ook tijdens het voorzittersschap van de EU gewoon op 'substantieel' staan: het op één na hoogste niveau. Ook mogen er gewoon demonstraties worden gehouden.