zondag, 13. december 2015 - 21:57

Opa's en oma's zorgen vooral voor kleinkinderen voor eigen plezier

Opa's en oma's zorgen vooral voor kleinkinderen voor eigen plezier
Foto: SXC
Apeldoorn

Twee van de drie Nederlandse grootouders spelen een rol in de opvang en verzorging van hun kleinkinderen. Ze zien dat niet als een straf. De meeste opa's en oma's (65%) zorgen voor hun kleinkinderen voor hun eigen plezier en om hun kinderen te helpen. Dit blijkt uit onderzoek dat seniorenorganisatie Unie KBO verrichtte onder 750 Nederlandse 65-plussers.

Puur geluk en opwinding (59%), gevolgd door de gedachte: ik hoop maar dat alles goed gaat (22%). Dat waren de eerste emoties van grootouders bij het bericht dat ze hun eerste kleinkind kregen. Precies 66% van de Nederlandse grootouders speelt een rol in de opvang en verzorging van hun kleinkinderen. En dit wordt niet als straf gezien, de meesten (65%) vinden het een combinatie van plezier en ze helpen tegelijkertijd ook nog hun kinderen. Het aantal uren dat ze hieraan besteden, loopt zeer uiteen, van 1 tot 40 uur per week; gemiddeld 8,5 uur per week.

Meegeven voor levenspad

70% geeft zijn kleinkinderen iets mee voor hun levenspad. De drie meest belangrijke zaken die worden meegegeven, zijn je gelukkig voelen (24%), zelfvertrouwen hebben (14%) en eerlijk zijn (12%). Eén op de drie grootouders wil hun kleinkinderen iets meegeven op het gebied van geloof en spiritualiteit zoals respect, naastenliefde, liefde, vertrouwen en goed zijn voor anderen.

Ergeren aan andere grootouders

Van de senioren ergert 33% zich aan (andere) grootouders. Zo kunnen grootouders nergens anders meer over praten dan hun kleinkinderen, ze scheppen voortdurend op, ze verwennen hun kleinkinderen en zijn inconsequent in de opvoeding. En aldoor maar weer die eeuwige foto's. Aan de andere kant is ruim de helft van de senioren ook wel eens jaloers op de manier waarop andere grootouders omgaan met hun kleinkinderen. Bijvoorbeeld wanneer ze vaker of een beter contact hebben met hun kleinkinderen en wanneer ze meer geld te besteden hebben aan cadeaus en leuke uitjes.

Categorie:
Provincie: