woensdag, 23. december 2015 - 11:46 Update: 23-12-2015 22:26

Oudste ijsbeer van Nederland is overleden

Beja, oudste ijsbeer van Nederland is overleden
Foto: Dierenrijk/Libéma
Nuenen

Nadat er eind november nog blij babynieuws te melden was bij de ijsberen van Dierenrijk, hangt de vlag bij de Brabantse dierentuin nu halfstok. IJsbeer Beja, met haar 29 jaar, 1 maand en 1 dag de oudste ijsbeer van Nederland, is afgelopen maandag namelijk overleden. Dit maakt Kinderdierentuin Dierenrijk bekend.

Beja werd dinsdag overgebracht naar de Faculteit Diereneeskunde van de Universiteit Utrecht voor nader onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat Beja tumoren had in lever en milt. Stephan Rijnen, hoofd dierverzorging bij Dierenrijk: "Beja was al een tijdje niet in goede doen. De ouderdom en de daarmee gepaard gaande complicaties - en naar nu blijkt dus ook tumoren - speelden haar parten. Ze is gelukkig vredig uit zichzelf ingeslapen."

In Dierenrijk wonen nu nog vier ijsberen. Moeder Frimas met haar in november geboren twee jongen en hun vader Henk. In dierentuinen kunnen ijsberen wel 30 tot 35 jaar worden. In het wild ligt de gemiddelde leeftijd op ongeveer 25 jaar.

Foto: De ijsberen in Dierenrijk moeten het voortaan zonder de maandag in haar slaap overleden Beja (uiterst rechts op de foto) stellen.

Categorie:
Provincie: