zaterdag, 2. januari 2016 - 17:31 Update: 02-01-2016 20:00

Brit (29) na 'bommelding' Schiphol weer vrijgelaten

Vermeende Britse bomdreiger Schiphol vrijgelaten
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Schiphol

De zaak tegen de 29-jarige Brit die vrijdag op Schiphol met een bom zou hebben gedreigd, is zaterdag door het Openbaar Ministerie (OM) geseponeerd. dit meldt het OM zaterdag.

'Bom'

'Uit onderzoek is onvoldoende vast komen te staan dat de man inderdaad geroepen zou hebben een bom bij zich te hebben. De man is inmiddels in vrijheid gesteld en heeft zijn weg richting Engeland weer kunnen vervolgen', aldus het OM.

Gisterochtend zou de man in vertrekhal 3 geroepen hebben dat hij een bom bij zich had. Een baliemedewerkster heeft daarop haar collega’s geïnformeerd. Vervolgens is de man door de Koninklijke Marechaussee onder controle gebracht, aangehouden en ingesloten. 

In verband met het incident is een deel van de vertrekhal korte tijd ontruimd geweest. Een explosieven-speurhond van de Marechaussee heeft zowel de bagage van de man alsook de omgeving doorzocht op explosieven. Toen deze niet werden aangetroffen, kon de terminal weer worden vrijgegeven.

Onder invloed

Inmiddels heeft onderzoek uitgewezen dat een baliemedewerkster dacht te horen dat een man die door de hal liep iets had geroepen over een bom. Wellicht door de daarna ontstane commotie meldden ook anderen dit gehoord te hebben, maar bij navraag bleek dit niet het geval te zijn. De man had in de vertrekhal ruzie met zijn vriendin, met wie hij samen reisde, en verkeerde onder invloed van alcohol en verdovende middelen.

In deze tijd van verhoogde alertheid, zeker op plaatsen zoals luchthavens, beschouwt de officier van justitie de interpretatie en daaropvolgende handelingen van zowel de baliemedewerkster als van andere aanwezigen als een begrijpelijke menselijke reactie. Ook het feit dat de melding van de baliemedewerkster serieus werd genomen is volgens hem begrijpelijk. Het optreden van de Marechaussee is in de huidige situatie adequaat en professioneel te noemen.

Nu evenwel uit onderzoek onvoldoende vast is komen te staan dat de man geroepen heeft een bom bij zich te hebben, zijn er ook geen gronden om hem nog langer vast te houden. De officier van justitie heeft daarom de zaak vandaag geseponeerd, daarmee is het onderzoek afgesloten.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: