dinsdag, 5. januari 2016 - 7:48 Update: 05-01-2016 18:57

IJzel legt normale verkeer plat in het hoge noorden

De Bilt

Voor de provincies Groningen, Friesland, Drenthe is een groot deel van de ochtend code rood afgegeven vanwege de ijzel. Rond 13.00 uur maakte het KNMI bekend dat de waarschuwing is afgezwakt naar code geel. Plaatselijk kan het er nog glad zijn.

Deze ijzel kan tot het einde van vanochtend aanhouden. Automobilisten in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland wordt met klem geadviseerd niet de weg op te gaan. Ook in de kop van Overijssel en Flevoland is het glad. Ook automobilisten die wel op pad gaan moeten rekening houden met lastige rij-omstandigheden. Busbedrijf Qbuzz houdt in Groningen en Drenthe alle bussen binnen. Dat blijft in elk geval de hele ochtend zo. Daarna zal worden bekeken of het verantwoord is de weg weer op te gaan. De gladheid als gevolg van ijzel leidde in de nacht van maandag op dinsdag al tot tientallen ongelukken in het noorden van het land. Op de N34 bij Gieten gleed vanochtend een vrachtwagen van de weg. De rijbaan was door ijzel zo glad geworden, dat verkeer niet meer mogelijk was. Er raakte niemand gewond.

Scholen dicht, schaatsen onder

Ook de meeste scholen in het Noorden hadden vanochtend vroeg besloten dicht te blijven. Voor een aantal kinderen betekende dat ijspret. Op sommige plekken was de ijzel zo erg, dat men gewoon op straat kond schaatsen.

In het Waddengebied en in het noorden van Overijssel en Flevoland is een code oranje van kracht. Vanmiddag wordt het tijdelijk droog maar blijft daar de kans op gladheid aanwezig. In de nacht naar woensdag kan ook het midden van het land te maken gaan krijgen met ijzel, in het noorden kan het glad blijven door sneeuwresten en ijs op de weg. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):