vrijdag, 8. januari 2016 - 11:16

Fakkeltocht 'GAS TERUG' in Groningen

Fakkeltocht 'GAS TERUG' in Groningen
Foto: SXC
Groningen

Milieudefensie organiseert vrijdag 15 januari samen met de Groninger Bodem Beweging (GBB) de fakkeltocht 'GAS TERUG' door het centrum van Groningen. De optocht vindt plaats op het moment dat Kamerleden naar Groningen komen om te praten met gedupeerde bewoners en wordt ondersteund door tal van andere organisaties.

Aanleiding is het besluit van minister Kamp om maximaal door te gaan met de gaswinning in Groningen. Met een winningsniveau van 27 miljard m3 per jaar nemen de aardbevingen nog steeds toe in aantal en in sterkte, met grote schade en onacceptabele risico's voor de Groningers als gevolg.  

Vlak voor de kerst nam minister Kamp een besluit over de gaswinning in Groningen in de eerste helft van 2016 (2). Dat besluit komt er op neer dat hij gewoon door blijft pompen in afwachting van meer vertragende onderzoeksrapporten. Ook hield de minister geen rekening met het in Parijs gesloten klimaatakkoord, dat oproept tot het zo snel mogelijk afbouwen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Onaanvaardbare risico's

Het risico voor de Groningers is enorm. Huizen worden onbewoonbaar verklaard, scholen ontruimd en zeer veel huizen en gebouwen in de regio moeten worden verstevigd. Als er komend jaar nog steeds niet drastisch minder gas wordt gewonnen, neemt dat risico alleen maar toe. Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging: 'Veilig wonen moet 100 procent gegarandeerd worden. Ook voor Groningers.' Minder gas winnen hoeft geen probleem te zijn voor de leveringszekerheid, als de regering volop inzet op het verminderen van de gasconsumptie.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: