dinsdag, 12. januari 2016 - 20:19 Update: 13-01-2016 13:01

Dode en verwaarloosde dieren in woning in Steenbergen

Dode en verwaarloosde dode dieren uit woning gehaald
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Steenbergen

De politie heeft maandagmiddag na een tip in het Brabantse Steenbergen 19 dode en een aantal sterk verwaarloosde dieren uit een woning gehaald. Dit heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

Het gaat om 16 dode vogels en 3 dode cavia's. Verder trof de politie een verwaarloosde jonge hond, een cavia, een hamster en enkele vogels aan.

Verzwakt

Toen de dierenagent na de tip bij de betreffende woning in de bijkeuken een kijkje nam zag hij een jonge Amerikaanse Stafford in zijn eigen ontlasting liggen. Voor zover hij kon zien was er geen eten en drinken in de buurt en maakte het dier een zwakke indruk. Omdat de eigenaar van de hond niet thuis is werd er telefonisch contact met hem gezocht. Toen bleek dat hij niet van zins was om naar de woning te komen, werd  met behulp van een beschikbare sleutel de woning geopend.

Dode dieren

Er bleek verder ook nog een hamster, een cavia en een grasparkiet in de woning aanwezig te zijn. Ook deze dieren zaten zonder eten en drinken en waren slecht verzorgd. Om er zeker van te zijn dat er geen dieren over het hoofd werden gezien, bekeek de dierenagent tevens een aangrenzend schuurtje en een garage. 

Daar vond hij in een grote draadkooi vier cavia’s waarvan er nog slecht één in leven is. In de garage was het al niet veel beter. In diverse vogelkooien lagen een zestiental dode vogels waaronder kanarie, zebravinken, agepornissen, diamantduiven en een valkparkiet. Slechts enkele grasparkieten en een duif hadden de slechte verzorging overleefd.

Bestuursdwang

De eigenaar verklaarde dat relatieproblemen tot deze situatie hebben geleid. Aangezien dit geen excuus is om dieren zonder eten en drinken te laten zitten, is tegen de 27-jarige man proces-verbaal opgemaakt. Via bestuursdwang zijn de dieren uit de woning gehaald, waarna deze een goede verzorging krijgen op een opvangadres.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: