vrijdag, 22. januari 2016 - 14:48 Update: 22-01-2016 15:30

Rapper met pistoolmitrailleur krijgt 12 maanden celstraf

Rapper met pistoolmitrailleur krijgt 12 maanden celstraf
Foto: Archief EHF
Den Bosch/Helmond

Vrijdagmiddag heeft de rechtbank Oost-Brabant een 29-jarige man uit Helmond veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden voor het bezit van een vuurwapen, munitie en cocaïne. Dit heeft de rechtbank Den Bosch bekendgemaakt.

Videoclip

De politie vond op 26 september 2015 een pistoolmitrailleur, bijbehorende munitie en cocaïne in de woning van de man. Hij zei het wapen te hebben willen gebruiken voor een videoclip. Hij had naar eigen zeggen er niet aan gedacht een nepwapen te kopen en wist ook niet hoe hij daaraan moest komen. De verdachte rationaliseert daarmee naar het oordeel van de rechtbank zijn handelen en geeft er blijk van het kwalijke van zijn handelen onvoldoende in te zien.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank verder ook nog meegewogen dat de man eerder voor wapen- en drugsbezit is veroordeeld. Daarnaast blijkt uit een reclasseringsrapport dat een patroon is ontstaan waarin de man bij elke detentie beterschap belooft en zich voorneemt uit handen van justitie te blijven, maar keer op keer toch verkeerde keuzes maakt die leiden tot hernieuwd justitiecontact. 

Rapper

Het verweer van de verdediging dat een langdurige gevangenisstraf nadelig is voor de carrière van de man als rapper, is voor de rechtbank daarom geen reden om tot een andere strafoplegging te komen.

De man pleegde de feiten tijdens de proeftijd van een voorwaardelijke invrijheidstelling van een gevangenisstraf van 15 maanden waartoe hij op 19 september 2013 was veroordeeld. 

97 resterende dagen

De rechtbank wijst het verzoek van de officier van justitie toe om zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling te herroepen. Dat betekent dat de man, behalve de 12 maanden cel die hem bij deze uitspraak worden opgelegd, ook alsnog de resterende 97 dagen moet uitzitten.

Categorie:
Provincie: