maandag, 8. februari 2016 - 17:50 Update: 08-02-2016 17:53

OM eist celstraf voor gooien tas met explosieven in Doesburg

OM eist celstraf voor gooien tas met explosieven in Doesburg
Foto: Archief EHF
Arnhem/Doesburg

Maandag heeft het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland voor de rechtbank in Arnhem een gevangenisstraf van 30 maanden geëist waarvan 10 maanden voorwaardelijk tegen een 41-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

'De man wordt verdacht van bedreiging en voorbereidingshandelingen voor moord en/of het tot ontploffing brengen van explosieven', meldt het OM .

Zelfgemaakte pijpbommen

De verdachte is aangehouden op 16 juni 2015 in Doesburg op de Magnolialaan. Toen de man op zijn fiets was klemgereden door agenten, gooide hij op de Monseigneur Bekkerslaan een tas weg. Hierin bleken een stroomstootwapen en zelfgemaakte pijpbommen te zitten. De explosieven zijn later gecontroleerd tot ontploffing gebracht door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie.

De verdachte had volgens de officier van justitie relatieconflicten. De man zou in 2015 twee (ex-)vriendinnen met de dood hebben bedreigd. Hij zetten o.a. een wapen tegen het hoofd van een van de vrouwen en uitte doodsbedreigingen via Facebook. 

De officier van justitie: 'Hij was die bewuste dag in juni op weg naar een van zijn (ex-) vriendinnen vanwege een conflict in de relationele sfeer. Zelf verklaart hij dat hij de explosieven mee had genomen om aandacht van de politie te krijgen. Maar er was sprake van een buitengewoon gevaarlijke situatie'.

Voorbereidingshandelingen voor moord achtte de officier van justitie niet bewezen en vroeg daar vrijspraak voor. Alles afwegende vindt het OM een straf van 30 maanden gevangenisstraf, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, passend voor bedreiging en voorbereidingshandelingen voor het tot ontploffing brengen van explosieven. 

Met daarbij bijzondere voorwaarden: meldplicht reclassering, alcohol- en drugsverbod en het verlenen van medewerking aan jeugdzorg en gezinsvoogd, met een proeftijd van 3 jaar. De rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, zal over twee weken uitspraak doen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):