woensdag, 10. februari 2016 - 19:23 Update: 10-02-2016 21:09

Uitbreiding grensbewaking

Dijkhoff gaat extra marechaussee inzetten voor grensbewaking
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Nederland breidt de capaciteit voor de bewaking van de Europese grenzen uit. Dit gebeurt door het opzetten van extra Border Security Teams (BST). Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff vandaag, mede namens minister Jeanine Hennis-Plasschaert, aan de Kamer.

Het kabinet besloot tot de uitbreiding vanwege de onverminderd grote asielinstroom. De grensbewakingscapaciteit wordt vanaf deze maand stapsgewijs opgebouwd. Sinds eind januari assisteert een Nederlands BST de Griekse autoriteiten al op het eiland Chios. De kern van de BST’s wordt gevormd door grensbewakers van de marechaussee  aangevuld met militairen en medewerkers van andere (operationele) diensten.

Snel en flexibel

De teams zijn snel en flexibel in te zetten binnen de Europese Unie, maar ook in herkomst- en doorreislanden. Dit gebeurt alleen als landen daar om vragen. Als tegenprestatie voor de ondersteuning moeten landen afspraken over de migratiecrisis nakomen. In 2016 ondersteunen de Nederlandse grensbewakers vooral bij de bewaking van de Europese buitengrenzen in Griekenland, Italië en Bulgarije. 

Bestrijding mensensmokkel

De grensbewakingsteams kunnen worden ingezet voor grenscontroles op doorlaatposten, grensbewaking tussen doorlaatposten en mobiel toezicht aan de binnengrenzen. De teams leveren zo een bijdrage aan de bestrijding van mensensmokkel, terreur en andere vormen van grensoverschrijdende criminaliteit.

Aanzienlijke bijdrage

Nederland levert al een aanzienlijke bijdrage aan de bewaking van de Europese buitengrenzen. Nederland stelt continu grensbewakers van de marechaussee en de Zeehavenpolitie evenals materieel beschikbaar aan het grensbewakingsagentschap Frontex. De Nederlanders helpen verder bij de identificatie en registratie van migranten. Ook tolken van de Immigratie- en Naturalisatiedienst leveren een bijdrage. Nederland zorgt bovendien voor voertuigen, een kustwachtvliegtuig, een marineschip en kleinere vaartuigen.

Categorie:
Provincie: