donderdag, 11. februari 2016 - 23:38 Update: 12-02-2016 8:57

'Kamer wil ingrijpende maatregelen tegen de asielstroom'

'Tweede Kamer wil ingrijpende maatregelen tegen de asielstroom'
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt nu dat de huidige asielstroom de draagkracht van de samenleving overvraagt. Volgens hen moet het kabinet drastische maatregelen nemen om de immigratie te stoppen. Eventueel in nationaal of West-Europees verband.

Daarbij sluit de VVD niet uit dat de grenzen gesloten moeten worden. Volgens VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zijn de grenzen aan de asielopvang in zicht en op sommige plekken al bereikt. Zijlstra zei dit tijdens het grote asieldebat. Zijlstra: 'Op voorhand is geen enkele maatregel uitgesloten. Het is geen bangmakerij, maar realiteit.'  Zijlstra vindt dat het aantal binnenkomende asielzoekers nog voor aanvang van het voorjaar naar beneden moet. Wat hem betreft wordt midden-maart de einddatum, ook in verband met de verbeterende weersomstandigheden. Dit melden verschillende media donderdag.

D66-leider Pechtold vroeg Zijlstra of hij dan van plan was alle 400 grensovergangen te sluiten. Volgens Pechtold niet zo effectief, omdat vluchtelingen ook op andere manieren Nederland binnen kunnen komen. Het voorstel van VVD-leider Halbe Zijlstra werd met 'hoongelach' ontvangen zo schrijft de Telegraaf. Het is al de zoveelste keer dat de liberalen zeggen dat de grenzen in zicht zijn, zonder te zeggen waar die liggen.

Rutte beklemtoonde nog eens dat Europese landen geen vluchtelingen uit Turkije 'gereguleerd' zullen opnemen als Turkije de ongereguleerde instroom niet stopt. Rutte: 'Mijn politieke taxatie is dat dit deel van Europa een nieuwe voorjaarspiek in de instroom niet meer aan kan.' Rutte wil andere oplossingen zoeken als het niet lukt met Turkije. Maar verschillende partijen in de Tweede kamer hebben al aangegeven weinig vertrouwen meer te hebben in de Turkse president Erdogan. CDA-leider Buma: 'Natuurlijk moeten we zorgen voor ontheemden op de vlucht, maar we zijn ook verantwoordelijk voor de orde en de rust in onze eigen samenleving en het welzijn van onze bevolking.'

 

Categorie:
Provincie: