woensdag, 17. februari 2016 - 11:28 Update: 17-02-2016 13:00

'Als Kamer vraagt naar kosten Gouden Koets moet Rutte uitleg geven'

Staatsrechtegeleerden: Rutte moet kosten gouden koets wèl bekend maken'
Foto: fbf
Den Haag

Premier Rutte is niet van plan om de kosten van de jarenlange opknapbeurt van de Gouden Koets openbaar te maken, zo liet hij dinsdag weten.

D66-leider Alexander Pechold had Kamervragen gesteld over de kosten van de restauratie van de Gouden Koets.maar Rutte wil die kosten geheimhouden en schrijft in antwoord op de kamervragen dat het restaureren van de koets valt onder begroting van de koning. Volgens de premier mag Willem-Alexander zelf beslissen waar hij zijn geld aan uitgeeft. Sterker nog : het openbaar maken van individuele uitgaven van de koning is in strijd met artikel 41 van de Grondwet, waarin staat dat de koning recht heeft op zijn eigen levenssfeer.

Maar volgens de Leidse rechtsgeleerde Wim Voermans klopt daar helemaal niets van. Tegen het AD zegt hij: 'Rutte knoopt hier heel slim twee dingen aan elkaar. Het klopt dat de koning bevoegd is om zelf te bepalen dat hij de koets wil opknappen. Maar vervolgens is de premier wél verantwoordelijk voor het handelen van het staatshoofd: de ministeriële verantwoordelijkheid. Rutte moet dus uitleg geven als de Kamer daar om vraagt.' De Nijmeegse hoogleraar Paul Buitend'Eert valt zijn Leidse collega bij en zegt in de krant: 'Het gaat om kosten van de rijksbegroting, dat raakt aan het openbaar belang. Bovendien: we krijgen ook inzicht in het opknappen van paleizen, dus waarom dan niet in de restauratie van de koets?'

Het is niet voor het eerst dat de premier in de problemen komt door geheimzinnig gedoe over de financiën van de Oranjes. Dat was ook al het geval met Huis Ten Bosch, paleis Noordeinde en de Groene Draeck.

Categorie:
Provincie: