maandag, 22. februari 2016 - 16:55 Update: 22-02-2016 19:25

TBS geëist tegen man voor doden oma Toni (96)

OM eist TBS tegen man (25) voor doodsteken oma Toni (96)
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Maandag heeft de officier van justitie voor de rechtbank in Amsterdam TBS met dwangverpleging geëist tegen een 25-jarige man uit Arnhem die op 19 maart 2015 op straat in de Amsterdamse Pijp een 96-jarige vrouw meermalen heeft gestoken in buik, arm en hoofd. Dit meldt de het Openbaar Ministerie (OM) maandag.

De vrouw, die zelf vanuit huis nog 112 heeft kunnen bellen, werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis waar ze verscheidene keren is geopereerd. De hoogbejaarde vrouw is als gevolg van de verwondingen op 11 april 2015 in het ziekenhuis overleden. Omdat de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar is, is het wettelijk niet mogelijk een celstraf te eisen.

Wraak

De verdachte heeft zichzelf ongeveer een uur na het steken gemeld bij de politie. Hij heeft in diverse verhoren bekend de vrouw te hebben gestoken omdat hij wraak wilde nemen. 'Verdachte wilde wraak nemen op zijn vader en was met een mes bij zich op zoek naar een zwak persoon die niet terug zou kunnen steken', aldus de officier van justitie in haar requisitoir. Hij zou wraak hebben willen nemen op zijn vader omdat hij in zijn jeugd door hem mishandeld zou zijn.

Er is een causaal verband tussen de geweldshandelingen die door de verdachte zijn verricht – en die hij ook bekent – en de dood van de vrouw. Als verdachte de vrouw niet had neergestoken, was de vrouw niet in kritieke toestand in het ziekenhuis beland. Het gedrag van de verdachte heeft ‘een onmisbare schakel gevormd’ in de gebeurtenissen die tot de dood van de vrouw hebben geleid. 

De Hoge Raad stelt dat als voorwaarde om het overlijden toe te kunnen rekenen aan verdachte in het geval er sprake is van een tijdsverloop tussen het gepleegde geweld en het daadwerkelijke overlijden. Naar de mening van het OM is aan die voorwaarde voldaan.

De verdachte heeft geen enkel respect getoond voor het leven van de hoogbejaarde vrouw. 'Het is haar niet gegund geweest om op een waardige manier zodra haar tijd zou zijn gekomen in haar eigen woning afscheid te nemen van het leven. Dat is iets dat de nabestaanden veel verdriet doet en waar zij mee zullen moeten leven', aldus de officier in haar requisitoir.

Verdachte heeft geen enkele oprechte spijt of enige vorm van empathie betoond. Hij is onderzocht door een psycholoog en een psychiater, uit dat onderzoek is komen vast te staan dat hij lijdt aan een ziekelijke stoornis in de vorm van schizofrenie. 

Toerekeningsvatbaar

Hij is door de deskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard, wat betekent dat er geen mogelijkheid is om een celstraf te eisen. De officier heeft daarom de rechtbank verzocht de verdachte onvoorwaardelijke TBS met dwangverpleging op te leggen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):