dinsdag, 1. maart 2016 - 13:08 Update: 01-03-2016 14:18

'Kosten plezierjacht De Groene Draeck onnodig hoog'

'Kosten plezierjacht De Groene Draeck onnodig hoog'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Uit vertrouwelijke documenten die de Volkskrant van de ministeries van Defensie en Algemene Zaken kreeg, na een beroep op de Wet Openbaarheid van bestuur, blijkt dat het onderhoud van het koninklijke zeiljacht De Groene Draeck tussen 2004 en 2015 anderhalf miljoen kostte.

Dit ligt niet zozeer aan het jacht als wel aan de manier waarop  het onderhoud plaatsvindt, zo schrijft de Volkskrant dinsdag. De Groene Draeck is een plezierjacht, maar wordt onderhouden alsof het een oorlogsschip is dat ieder moment en onder alle omstandigheden het water op zou moeten kunnen. In de winter wordt het jacht onderhouden op de marinewerf in Den Helder. Het personeel dat het jacht onderhoudt, onderhoudt ook landingsvaartuigen en havenslepers. Uit projectplannen die elk jaar worden opgesteld, blijkt dat het Marinebedrijf de klus aanpakt als een militaire operatie.. Bij het onderhoud van het jacht zijn wel tien managers betrokken.

Kersten Experts stelde op verzoek van Defensie in 2007 een vertrouwelijk rapport op over het onderhoud van de De Groene Draeck. Daaruit bleek dat er veel te veel uren worden gedeclareerd en dat het onderhoud inefficiënt gebeurd, aldus de krant. Volgens Kersten zit het vooral in de 'onnodig zware technische staf'. 'Deze technische staf maakt onvoldoende onderscheid tussen een lemsteraak en een fregat welke onder alle omstandigheden en continu inzetbaar dient te zijn', zo citeert de krant uit het rapport.

Dat het jacht wordt onderhouden als een oorlogsschip blijkt ook uit het feit dat er acht jaar 14.000 uren aan zijn besteed à 60 euro exclusief btw. Het jacht komt niet meer dan 100 per jaar in actie. Over de onderhoudskosten van De Groene Draeck, het schip van prinses Beatrix, heeft premier Rutte de Tweede Kamer structureel verkeerd geïnformeerd. In de financiële jaarverslagen stond dat de kosten 50.000 euro bedroegen, maar in werkelijkheid bedroegen de onderhoudskosten elk jaar meer dan het dubbele, zo schreef RTL Nieuws.

In 1957 kreeg prinses Beatrix De Groene Draeck, een lemsteraak, als cadeau van het Nederlandse volk. Hoewel het om een privé-jacht gaat, wordt het onderhoud met belastinggeld betaald.

Categorie:
Provincie: