dinsdag, 1. maart 2016 - 16:29

CNV: Alleen goed werkgeverschap leidt tot vaste contracten

CNV: Alleen goed werkgeverschap leidt tot vaste contracten
Foto: Archief EHF
Den Haag

'Het doel van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) is evenwicht scheppen tussen flexibiliteit en zekerheid op de arbeidsmarkt. Om dat voor elkaar te krijgen is een grote rol weggelegd voor goed werkgeverschap', dat stelt Arend van Wijngaarden, arbeidsvoorwaardencoördinator van de CNV Vakcentrale. Hij zal dit woensdag 2 maart vanaf 9.30 uur bij het rondetafelgesprek over de Wet Werk en Zekerheid in de Tweede Kamer inbrengen.

Om meer evenwicht te krijgen tussen flexibele contracten en vaste contracten op de arbeidsmarkt zijn er diverse wettelijke aanpassingen doorgevoerd op het gebied van flexibele arbeid, het ontslagrecht en de WW. 'De inkt van de Wet Werk en Zekerheid is nu acht maanden droog, het is te gemakkelijk om nu al te gaan oordelen over onderdelen van de wet. Het voornaamste is dat werkgevers de wet – die ze notabene zelf hebben onderschreven – nu ook toepassen en niet alle inzet plegen om een wet creatief te ontduiken. Het gevolg daarvan zal zijn dat er alleen maar nieuwe maatregelen worden genomen', aldus Van Wijngaarden.

'Bij goed werkgeverschap hoort dat een werkgever met een werknemer in goed overleg is, dat ze samen kijken wat er nodig is. Daar ligt ook een wederzijdse verantwoordelijkheid, om er alles aan te doen om het functioneren te laten slagen. En een goede samenwerking tussen werkgever en werknemer moet uiteindelijk gewoon resulteren in een vast contract, dat is de wederzijds uitgesproken intentie.'

En als beiden dan uiteindelijk tot de conclusie komen dat het toch niet goed werkt, wordt van een werkgever verwacht dat hij goed onderbouwt wat hij eraan gedaan heeft om zijn werknemer aan het werk te trachten te houden, dat lijkt me niet meer dan vanzelfsprekend”, aldus Van Wijngaarden.  

Categorie:
Provincie:
Tag(s):