dinsdag, 1. maart 2016 - 22:26 Update: 02-03-2016 8:15

NS gaat meer investeren in treinen en voorzieningen op stations

NS stoot vastgoed af en investeert 2,5 miljard in treinen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

Om de prestaties voor reizigers te verbeteren, zal NS zich de komende jaren nadrukkelijk richten op drie kernactiviteiten: betere treindiensten op het hoofdrailnet en HSL, zorgen voor stations en bijdragen aan een betere deur-tot-deur reis. Dit heeft NS dinsdag bekendgemaakt.

Daartoe zal NS de komende jaren ruim 3 miljard euro investeren in treinen, voorzieningen op stations, betere reisinformatie en nieuwe betaalmethodes. NS zal niet meer bieden op regionale spoorconcessies in Nederland en op termijn afscheid nemen van Qbuzz. NS neemt deels afscheid van exploitatie van retail op de stations. Dat staat in de strategienotitie Spoorslags Beter die NS vandaag heeft gepresenteerd.

Retail en vastgoed

Tien jaar geleden waren er bijna geen marktpartijen die op het station wilden ondernemen, inmiddels zijn er veel grote en kleine marktpartijen die de ervaring, kennis en omvang hebben om retail te exploiteren op stations. Dat biedt de mogelijkheid om delen van de exploitatie aan andere partijen over te laten. De Kiosk en de Stationshuiskamer blijven een vertrouwd aanbod van NS, want deze staan direct in verbinding met de reiziger en behoren daarmee tot een kernactiviteit.

NS bezit grond en vastgoed dat niet direct bijdraagt aan de strategische focus op het station en stationsgebied. Het beleid om niet-strategische gronden te verkopen is een aantal jaren geleden ingezet en wordt ook in de komende jaren gehandhaafd. Hiermee verandert de rol op stations, zonder dat de kwalitatieve verbeteringen van de afgelopen jaren verloren gaan.

Ruim 3 miljard euro investeren

NS gaat de komende jaren gericht investeren in het verbeteren van de reis van de reiziger. De belangrijkste investeringen liggen op een drietal gebieden. Nieuwe treinen; € 2,5 miljard voor uitbreiding en vernieuwing van het materieelpark, meer comfort en service voor reiziger: € 300 miljoen voor innovaties op het gebied van betere reisinformatie, betere wifi in de trein en op het station en nieuwe betaalmethodes en ontwikkeling stations: NS investeert in de jaren 2016-2020 ruim € 300 miljoen in voorzieningen op stations, zoals parkeren en nieuwe Kiosken.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):