vrijdag, 4. maart 2016 - 9:23

Ploumen blij met VN-functie Verburg

Ploumen blij met VN-functie Verburg
Foto: RVD/Arenda Oomen

Minister Ploumen reageert positief op de benoeming van Gerda Verburg tot coördinator van een VN-platform voor het uitbannen van ondervoeding. 'Dit is zowel een erkenning van de kwaliteiten van Verburg als een bevestiging van de leidende positie van Nederlandse bedrijven, kennisinstituten, maatschappelijke organisaties en de overheid op het gebied van landbouw en voedsel in de wereld. Mooi en terecht dat dit opnieuw tot uitdrukking komt', aldus de minister.

Verburg gaat leiding geven aan Scaling Up Nutrition (SUN) dat zich inzet tegen ondervoeding, ook wel ‘verborgen honger’ genoemd. Daarbij gaat het niet alleen om gebrek aan dagelijks voedsel met voldoende calorieën, maar evenzeer om het (verborgen) gebrek aan essentiële vitaminen en mineralen. Wereldwijd hebben meer dan twee miljard mensen hier een tekort aan. Speciale aandacht richt zich op kinderen en (aanstaande) moeders. Omdat een kind dat in zijn of haar eerste duizend levensdagen ondervoed is geweest, de schade in de rest van het leven nooit meer kan inhalen.

SUN is een samenwerkingsverband van VN-organisaties, het maatschappelijk middenveld, de private sector en inmiddels 55 landen. Het initiatief sluit aan Global Goal 2. Daarin staan het uitbannen van honger, het bereiken van voedsel en voedingszekerheid en duurzame landbouw centraal.

Verburg rapporteert in haar nieuwe functie direct aan de Secretaris Generaal van de VN Ban Ki-moon. Sinds 2011 is ze de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiger bij de VN-organisaties in Rome. Hieronder vallen de FAO (landbouworganisatie), het WFP (voedselhulporganisatie) en de IFAD (investeringsbank voor agrarische ontwikkeling). Daarvoor was ze onder meer minister van Landbouw en CDA Tweede Kamerlid.

Categorie:
Provincie: