maandag, 7. maart 2016 - 17:44 Update: 07-03-2016 17:55

Nog zes schrijvers in de race voor Libris Literatuur Prijs 2016

Nog zes schrijvers in de race voor Libris Literatuur Prijs 2016
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Er zijn nog zes schrijvers in de race voor de Libris Literatuur Prijs en de bijbehorende 50.000 euro. Het gaat om Alex Boogers, Joke van Leeuwen, Connie Palmen, Inge Schilperoord, P.F. Thomése en Thomas Verbogt.

Dit heeft de vakjury van de Libris Literatuur Prijs maandagmiddag bekendgemaakt. Tijdens een bijeenkomst in het Rijksmuseum vertelde juryvoorzitter Dick Benschop dat de jury ‘verdrietig was om wie er moesten afvallen, maar met grote vreugde en instemming over wie er overbleven, haar keuze had gemaakt'. 

'De jury heeft zich, zo onbevangen en onbevooroordeeld mogelijk lezend, willen laten verrassen. Daarin schuilt een grote aantrekkelijkheid van literatuur: dat je nu juist als lezer niet krijgt wat je verwacht. Dat je wordt meegevoerd in andermans hoofd of een onbekende wereld en wordt geraakt, getroffen, overtuigd en overrompeld,’ aldus het juryrapport.

Het vijftal van de vakjury dat naast Dick Benschop, vice president non-operated ventures Shell International, bestaat uit Onno Blom, Sebastiaan Kort, Hanca Leppink en Margot Vanderstraeten, gaat zich nu buigen over de vraag welke roman zij als de beste van het afgelopen jaar beschouwt. 

De bekendmaking is op 9 mei tijdens het traditionele galadiner voor genodigden in het Amstel Hotel te Amsterdam. Nieuwsuur zendt die avond live een reportage uit van de prijsuitreiking. Vorig jaar won Adriaan van Dis de prijs met Ik kom terug.

De shortlist

- Alleen met de goden - Alex Boogers, Podium
- De onervarenen - Joke van Leeuwen, Querido
- Jij zegt het - Connie Palmen, Prometheus 
- Muidhond - Inge Schilperoord, Podium
- De onderwaterzwemmer - P.F. Thomése, Atlas Contact 
- Als de winter voorbij is - Thomas Verbogt, Nieuw Amsterdam

Categorie:
Provincie: