donderdag, 10. maart 2016 - 20:11 Update: 11-03-2016 10:58

Ruimer beleid jodiumtabletten rond kerncentrales

Grotere voorbereidingszones met jodiumtabletten
Foto: Bon
Borssele

Binnen een straal van 100 kilometer van een kerncentrale krijgen alle jongeren onder de 18 en zwangere vrouwen jodiumtabletten. Dit schrijft minister Schippers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Voorheen kregen alleen mensen onder de 40 en binnen een straal van 10 kilometer van de kerncentrale in Borssele en 20 kilometer van de Antwerpse centrale in Doel jodiumtabletten verstrekt. De minister breidt de straal uit omdat vooral jongeren en zwangeren kwetsbaar zijn bij een incident met een kerncentrale. 

'Tweede ring'

De huidige zones worden groter en er wordt een zogenoemde ‘tweede ring’ toegevoegd. Het gaat hier om een 100 kilometer zone rondom een nucleair installatie. Hierin moeten kinderen tot 18 jaar en zwangeren tijdens een eventueel nucleair incident over jodiumtabletten kunnen beschikken.

Dat distributieplan moet nu worden uitgewerkt. Uitgangspunt hierbij is een combinatie van predistributie en distributie tijdens een nucleair incident. Met de nieuwe maatregel is de norm gelijk getrokken aan die van andere landen. 

Categorie:
Provincie: