zondag, 13. maart 2016 - 13:54 Update: 13-03-2016 15:34

Politievakbond: 'Schot agent was noodweer'

Politievakbond: 'Schieten agent was noodweer'
Foto: fbf
Den Haag

De agent die zaterdagmiddag in Eindhoven Rupert L. (41) neerschoot, deed dit uit noodweer. Dit zegt Hans Schoones, de voorzitter van politievakbond ANPV op basis van beelden die door een buurtbewoner ijn gemaakt.

Voorzitter tegen Omroep Brabant: 'Je ziet dat de agente niet meer kan wegkomen en dat de verdachte op haar afstormt. Hier is duidelijk sprake van een bedreigende situatie.' Volgens Schoones onderstreept dit incident dat politieagenten moeten worden uitgerust met een taser. Schoones: 'Dat is een handig apparaat waarmee een agressief persoon in één keer uitgeschakeld kan worden. Wij beschouwen het als het perfecte tussenmiddel.' Maar ook een taser is niet onomstreden. In het buitenland, met name de Verenigde Staten, zijn er volgens critici doden gevallen.

De familie van Rupert L. heeft aan de lokale omroep laten weten dat L. door twee kogels is geraakt, Dat hebben zij van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven te horen gekregen. Eén kogel heeft zijn lever doorboort, de andere kogel zit in zijn luchtwegen  vast en kan niet operationeel verwijderd worden. Volgens de advocaat van L. is de actie buitenproportioneel, zelfs voor noodweer.

De politie schoot zaterdagmiddag op de Wassenaarsstraat rond 12.20 uur de 41-jarige Rupert L. neer na een melding van huiselijk geweld Toen de agenten de man wilden aanhouden, verzette hij zich hevig en reageerde niet op de inzet van pepperspray en wapenstok. Uiteindelijk zou hij de agenten hebben bedreigd met een scherp voorwerp. De schietpartij is gefilmd door een buurtbewoner. Op de beelden is niet te zien of L. inderdaad in het bezit was van een steekwapen. Onderzoek van de Rijksrecherche moet gaan uitwijzen.
 

 

Categorie:
Provincie: