maandag, 21. maart 2016 - 8:52 Update: 21-03-2016 17:09

'Hoofddoekjes taboe voor meisjes die stageplek zoeken'

'Meisjes met hoofddoek komen moeilijker aan stageplek'
Foto: fbf
Den Haag

Studenten en stagebegeleiders in het mbo krijgen van leerwerkbedrijven nog wel eens horen dat studenten met een hoofddoek niet welkom zijn.

‘Dat past niet bij de uitstraling van ons bedrijf’, zegt men. Ook reageren werkgevers voorzichtiger op stagiairs die zij als ‘risicovol’ bestempelen. ‘Die zullen wel altijd te laat komen of iets stelen’, is de gedachte. Deze heldere signalen van discriminatie, leiden toch niet altijd tot een reactie of officiële meldingen vanuit het onderwijs. Dat blijkt uit een verkenning van Kennisplatform Integratie & Samenleving.

'Het wordt weinig besproken'

Uit de verkenning blijkt dat er qua bewustwording nog vele stappen gezet kunnen worden. Onderzoeker Eva Klooster: ‘Momenteel wordt er nog te weinig stilgestaan bij het feit dat bepaalde groepen studenten minder gewenst zijn. En wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Stagebegeleiders die zich druk maken om discriminatie opereren binnen teams vaak nog alleen.’

Weinig opleidingen hebben een duidelijke en integrale visie op hoe om te gaan met discriminatie, zowel op het niveau van studenten als professionals. ‘Het wordt weinig besproken, niet in de teams en niet met de studenten. Dat moet veranderen. Bovendien moet geleerd worden hoe signalen van discriminatie te herkennen zijn en hoe daarmee vervolgens om te gaan’, vult Klooster aan.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):