vrijdag, 25. maart 2016 - 16:17 Update: 25-03-2016 18:33

VEH wil meer garanties opkopen woningen Groningen

Nationaal Coördinator Groningen koopt moeilijk verkoopbare woningen op
Foto: KNMI
Groningen/Den Haag

Vanaf 1 mei gaat Nationaal Coördinator Groningen woningen opkopen in de kern van het Groningse aardbevingsgebied. Dat heeft Hans Alders, Nationaal Coördinator Groningen, bekendgemaakt.

Het betreft beschadigde en onbeschadigde woningen die al minimaal een jaar te koop staan. De Nationaal Coördinator kijkt bij de selectie naar persoonlijke omstandigheden. 

Zo krijgen huiseigenaren met een indicatie voor het verpleeghuis voorrang. Ook woningbezitters die bijvoorbeeld een baan in Zeeland hebben geaccepteerd, komen eerder in aanmerking.

Het gaat om een proef, die wordt betaald met € 10 miljoen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Met dit bedrag verwacht de Nationaal Coördinator circa vijftig woningen te kunnen selecteren en aankopen. Twee derde van het budget is bestemd voor woningen met een marktwaarde van maximaal twee ton.

Geïnteresseerde Groningse huiseigenaren kunnen zich van 2 mei tot 1 juni 2016 aanmelden op de website van de Nationaal Coördinator Groningen.

Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn moeilijk verkoopbaar, vanwege de door gaswinning veroorzaakte aardbevingen. Bewoners hebben daardoor regelmatig het gevoel gevangen te zitten in hun (vaak beschadigde) woning.

Doekje

‘Deze proef mag geen doekje voor het bloeden worden’, zegt Rob Mulder, directeur Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis. ‘De proef staat niet voor iedereen open en heeft een onduidelijk vervolg. Er is grote behoefte aan een opkoopregeling waarmee mensen nu en in de toekomst zeker weten dat ze niet vast komen te zitten in hun huis. Alleen dit kan zorgen voor rust. Dit advies hebben wij ook gegeven aan de Nationaal Coördinator.’

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: