maandag, 28. maart 2016 - 8:29 Update: 28-03-2016 17:31

Albanezen vragen op dit moment het meest asiel aan in Nederland

Meeste asielaanvragen komen nu van Albanezen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Hilvesum

Ele maand vragen zo'n 250 Albanezen asiel aan in Nederland. Dat is op dit moment zelfs de grootste groep die asiel aanvraagt, zo laat een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie aan de NOS weten.

Sinds de zomer van 2015 is het aantal asielaanvragen van Albanezen explosief gestegen. Tot en met 2014 vroegen jaarlijks enkele tientallen Albanezen asiel aan. Vorig jaar waren dat er 1010 en in de eerste twee maanden van van 2016 al 480. Maar Albanezen maken in Nederland maar nauwelijks kans op asiel. Dat komt omdat Albanië op de lijst met veilige landen staat. Sinds begin vorig jaar kregen slechts vier Albanezen een verblijfsvergunning, terwijl die voor 795 anderen werd afgewezen.

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie is het aantal Albanezen dat in maart asiel heeft aangevraagd opnieuw gestegen. Hoeveel aanvragen het er precies zijn kon het ministerie nog niet zeggen. Dat het aantal Albanezen nu de grootste groep is, komt mede door de afname van het aantal Syriërs. Terwijl er op het hoogtepunt in het najaar meer dan 5000 Syriërs asiel aanvroegen, zijn dat er nog maar enkele honderden per maand. Als je mensen die hierheen komen door gezinshereniging meerekent, zijn Syriërs nog wel de grootste groep.

Hoewel Albanezen weinig kans maken op asiel lijken ze massaal hun land te ontvluchten. Dat zou enerzijds komen door aanmoediging van mensensmokkelaars, die daar flink aan verdienen, anderzijds vanwege de armoede in het land. Albanië behoort momenteel tot de armste landen van Europa.

Categorie:
Provincie: