vrijdag, 1. april 2016 - 19:33 Update: 04-04-2016 17:46

Korpschef en eenheidschef praten met leden DSI

Twee in Rotterdam opgepakte Algerijnse terrorismeverdachten voorgeleid
Foto: FlashphotoNL
Utrecht

De specialistische teams van de politie, waaronder ook de Dienst Speciale Interventies (DSI), worden volop ingezet, hun werk wordt niet gehinderd door personeelstekort.

Geluiden in de media dat de teams verder een verziekte werksfeer kennen, zwaar onderbezet zijn en een hooglopend conflict kennen met de leiding, werden vanochtend door de medewerkers met kracht ontkend.

Dit bleek tijdens gesprekken met medewerkers die korpschef Erik Akerboom vanmiddag voerde samen met de nieuwe politiechef van de Landelijke Eenheid waaronder deze teams vallen, Jannine van den Berg. "Het is goed te merken dat deze mensen trots zijn op hun werk en zich gehoord voelen door de verschillende niveaus van leidinggevenden", aldus Akerboom.

DSI

Akerboom en Van den Berg spraken met vertegenwoordigers van verschillende specialistische teams, onder wie enkele tientallen leden van de Dienst Speciale Interventies. Een van deze agenten, opgeleid voor het hoogste geweldsniveau dat de politie kan toepassen bij ernstige (terroristische) incidenten, verwoordde het als volgt: "Het heeft ons gekrenkt dat deze verhalen naar buiten zijn gebracht. Niemand van ons hier herkent zich in het geschetste negatieve beeld."

Ondernemingsraad

Ook voorzitter Richard Bronswijk van de ondernemingsraad van de Landelijke Eenheid neemt afstand van het krantenartikel: "Ik herken me er totaal niet in. Op alle fronten hebben we stappen gemaakt in de problemen die ooit misschien bij de DSI speelden. Als het er allemaal zo slecht uit zou zien, zou ik dat toch weten?"

'Sfeer binnen teams is goed'

Akerboom ("we kwamen vooral om te luisteren, kijken of we een blinde hoek hebben") zei na de bijeenkomst met de medewerkers dat de sfeer binnen de teams goed is. "En dat moet ook, daar hechten Jannine en ik aan. Want in eventuele zeer ernstige situaties, zullen deze collega’s het moeten doen. Hun collega’s op straat en de burgers moeten op ze kunnen rekenen. En dat kan dus ook onverminderd, is ons gebleken. We zijn trots op het werk van deze teams."

Categorie:
Provincie: