maandag, 4. april 2016 - 11:57

Schipper spookschip stomdronken aan het roer

Schipper spookschip stomdronken aan het roer
Foto: Archief EHF
Lelystad

De politie heeft zondag 3 april op het Markermeer proces-verbaal opgemaakt tegen een 62-jarige Duitse schipper van een motorsailer. De man bleek na controle bijna 2,4 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Dat is bijna vijf keer de wettelijk toegestane maximum hoeveelheid.

Omstreeks 21.00 uur zagen de agenten van de politie te water van de Landelijke Eenheid ter hoogte van Pampuseiland op hun radar de echo van vermoedelijk een schip. In de buurt gekomen zagen de agenten een motorsailer zonder navigatieverlichting varen. Het ‘spookschip’ antwoordde niet op aanroepen per marifoon en toen de politie zijn schijnwerper op het vaartuig richtte, voer het juist van de politieboot weg.

Onvast te been

Ontsnappen was echter niet mogelijk en toen de agenten even later in de kajuit stonden zagen ze dat de schipper tamelijk onvast te been was en naar de alcohol rook. De ademtest ter plaatse gaf aan dat de schipper te veel alcohol had genuttigd. De Duitser werd per politieboot naar het Lelystad gebracht en daar werd vastgesteld dat het definitieve alcoholpromillage bijna 2,4 bedroeg. Het schip werd door de politie in een jachthaven afgemeerd.

Vaarverbod

Naast een proces-verbaal voor het varen onder invloed kreeg de man een vaarverbod van 13 uur opgelegd. Ook voor het varen zonder de vereiste navigatieverlichting wordt proces-verbaal opgemaakt. De Duitse schipper was volgens eigen zeggen alleen onder weg van Strand Horst naar Engeland.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):