maandag, 4. april 2016 - 16:30 Update: 04-04-2016 16:40

RWS stort 2,4 miljoen kuub zand voor kust Zandvoort en Bloemendaal

RWS stort 2,4 miljoen kuub zand voor kust Zandvoort en Bloemendaal
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Zandvoort/Bloemendaal

Rijkswaterstaat (RWS) is begonnen met het onderhoud van de kust bij Zandvoort en Bloemendaal.

'Over een afstand van 7,5 km wordt zo’n 2,4 miljoen kuub zand onder water aangebracht. Zo blijven beide badplaatsen goed beschermd tegen de zee', zo meldt RWS maandagmiddag.

RWS herhaalt hiermee de zandsuppleties die in 2004 bij Zandvoort en in 2008 bij Bloemendaal zijn uitgevoerd. Deze suppleties hebben de afgelopen jaren bijgedragen aan een positieve ontwikkeling van de kust. Om de kustlijn op zijn plaats te houden, is aanvoer van nieuw zand nodig.

Aanleg zandbank

Bij een zogenaamde vooroeversuppletie wordt ongeveer 750 meter van het strand, op 5 meter diepte, een zandbank gemaakt. Wind, golven en stroming verspreiden het zand geleidelijk richting het strand. Dit zand draagt zo bij aan een sterke kust. Strandbezoekers ondervinden geen hinder van deze werkzaamheden.

Kustonderhoud

De werkzaamheden voor de kust van Zandvoort en Bloemendaal maken deel uit van het programma voor kustonderhoud van RWS. Samen met de waterschappen onderhoudt RWS de Nederlandse kust. 

'Doen we dat niet, dan raken we een groot deel van ons land kwijt aan de zee. En juist in dat deel wonen veel mensen en zijn veel bedrijven gevestigd. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee', aldus RWS.

Categorie:
Provincie: