woensdag, 6. april 2016 - 17:19 Update: 06-04-2016 17:23

OM eist 9 jaar celstraf voor voorbereiden liquidatie Amsterdam

OM eist 9 jaar celstraf voor voorbereiden liquidatie Amsterdam
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag tegen drie mannen van 22 jaar negen jaar gevangenisstraf geëist voor het voorbereiden van een liquidatie. Dit meldt het OM woensdagmiddag.

'Een vierde man van 21-jaar hoorde 12 jaar tegen zich eisen. Hij wordt naast voorbereiden van een liquidatie ook verdacht van medeplichtigheid aan een poging moord', aldus het OM.

Voor het OM staat het vast dat de vier mannen uit Amsterdam op 1 februari 2015 van plan waren een man in Amsterdam te liquideren. De mannen die reden in een gestolen auto met valse kentekens hadden automatische wapens bij zich en bijbehorende munitie, donkere kleding, bivakmutsen, een jerrycan met benzine en een flare. 

Ook hadden zij apparatuur bij zich om een peilbaken te volgen, die op de auto van het potentieel slachtoffer was geplakt. Allemaal ingrediënten om een liquidatie te plegen volgens het OM.

Gekraakte blackberrys

Het sterke vermoeden van het OM wordt ondersteund door de inhoud van versleutelde berichten tussen de verdachten. Het NFI heeft deze berichten die gevonden zijn op blackberrys die bij de verdachten zijn ingenomen, kunnen kraken. 

Deze berichten wijzen er volgens het OM op dat het viertal onderweg was een liquidatie te plegen. ‘Schokkend hoe gesproken wordt over het afmaken van het doelwit', aldus de officier van justitie in haar requisitoir. De vier mannen werden kort voor hun aanhouding klemgereden door een arrestatieteam in de Knokkestraat in Amsterdam.

Poging moord

De 21-jarige verdachte wordt ook  verdacht medeplichtig te zijn geweest aan de poging moord op Chahid Yakhlaf en een ander op 1 november 2014 in Almere. Volgens het OM heeft de 21-jarige een peilbaken aangeschaft en dit baken onder de Golf VW hebben geplakt waar Yakhlaf en de ander in reden. 

Op Yaklaf en zijn bijrijder is in 2014 met zware vuurwapens geschoten en is een explosief onder de wagen ontploft. Het OM noemt het 'wonderbaarlijk’ dat beide mannen aan de dood zijn ontsnapt. De rechtbank doet op 4 mei uitspraak.

Categorie:
Provincie: