vrijdag, 8. april 2016 - 8:56 Update: 08-04-2016 9:05

Europese ministers gaan vluchtelingenproblematiek bespreken

Europese ministers gaan vluchtelingenproblematiek bespreken
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Op het Griekse eiland Samos zijn gisteren zo'n 250 vluchtelingen uit een opvangcentrum gebroken. Ze willen voorkomen dat ze worden overgebracht naar Turkije. In plaats daarvan willen ze worden overgebracht naar het Europese vasteland.
Maandag werd een begin gemaakt vluchtelingen in Griekenland terug te sturen naar Turkije.

Zes Europese ministers reizen vrijdag, zaterdag en zondag naar Griekenland en Turkije om daar de vluchtelingenproblematiek te bespreken. Het bezoek is een initiatief van het Nederlandse EU-voorzitterschap.

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) zal vrijdagavond samen met zijn Franse, Slowaakse, Italiaanse, Maltese en Portugese collega’s spreken met de Griekse premier Tsipras. Op zaterdag zijn er gesprekken met meerdere Griekse ministers in Athene.

‘Griekenland is door de grote stroom migranten voor een bijzonder zware uitdaging gesteld. Het land verdient onze solidariteit’, aldus Koenders voorafgaand aan het bezoek. De ministers vinden het belangrijk om kort na aanvang van de migratiedeal zich in Griekenland en Turkije zelf te laten informeren en te spreken over de uitvoering van de gemaakte afspraken.

De bewindspersonen bezoeken ook een registratiecentrum voor vluchtelingen in de buurt van Athene, om met eigen ogen te zien hoe vluchtelingen worden opgevangen en geregistreerd. Ook spreken ze met maatschappelijke organisaties die vluchtelingen hulp bieden. ‘Belangrijke eerste stappen zijn gezet. Daarnaast willen we uit eerste hand van de organisaties horen waar ze tegenaan lopen en hoe we ze kunnen helpen als er problemen zijn’, aldus Koenders.

Verder krijgen de ministers een briefing van Frontex (de Europese grensbewakingsmissie), EASO (de Europese asielorganisatie), de UNHCR (VN-organisatie voor vluchtelingen) en het IOM (Internationale Organisatie voor Migratie).

Na het bezoek aan Griekenland reizen de ministers door naar Turkije. In Istanbul spreken ze op zaterdagavond met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Çavusoglu. Het gesprek zal gaan over de Turkse opvang van miljoenen vluchtelingen en de situatie in Turkije en de regio, waaronder de oorlog in Syrië en de strijd tegen ISIS.

Zondagochtend overleggen de ministers onder andere met UNHCR en Amnesty International.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: