dinsdag, 19. april 2016 - 10:01 Update: 19-04-2016 10:47

OM wil tbs voor explosie woonboot Wormer: hoger beroep

Dode en zwaargewonde bij explosie op woonboot in Wormer
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Wormer

Het Openbaar Ministerie heeft hoger beroep ingesteld tegen het vonnis dat is uitgesproken tegen de dader van een aanslag op een woonboot in Wormer. De rechtbank legde 17 jaar cel op. De officier van justitie vindt echter dat tbs met dwangverpleging gezien de geestestoestand van de 27-jarige Purmerender noodzakelijk is.

Volgens de officier zijn er in het onderzoek sterke aanwijzingen naar voren gekomen voor een stoornis. Die zijn zo ernstig dat het volgens het OM onverantwoord is dat hij na zijn celstraf onbehandeld terugkeert in de maatschappij.

Bewoner omgekomen

Bij de explosie op 13 april 2015 kwam de bewoner van de woonboot om het leven, zijn partner raakte zwaargewond. De aanslag was eigenlijk bedoeld voor de bewoner van een andere boot. De dader is daarom eveneens vervolgd voor de voorbereiding van moord op de andere woonbootbezitter.

De officier acht behandeling noodzakelijk en eiste daarom 10 jaar en tbs met dwangverpleging. Voor het geval de rechtbank tbs niet mogelijk achtte, had de officier 20 jaar cel geëist.

Verdachte werkt niet mee

De verdachte heeft niet meegewerkt aan een onderzoek van het Pieter Baan Centrum. Ook zijn er geen andere rapportages over hem. De rechtbank is daarom van oordeel dat er weinig aanwijzingen zijn om van een stoornis te kunnen spreken en heeft geen tbs opgelegd. Zij is gekomen tot een langdurige onvoorwaardelijke celstraf.

Het Openbaar Ministerie is het daar niet mee eens. Tot nu toe heeft de veroordeelde geweigerd mee te werken aan een psychiatrisch en psychologisch onderzoek naar zijn persoonlijkheid. Maar in de rapportage van het Pieter Baan Centrum staat dat hij welbewust de mogelijkheid open laat om in een later stadium wel mee te werken. Gezien het belang van behandeling krijgt hij met dit hoger beroep alsnog de kans om mee te werken aan een onderzoek zodat de vraag of tbs gerechtvaardigd is, kan worden beantwoord.

Categorie:
Tag(s):