maandag, 25. april 2016 - 13:56 Update: 25-04-2016 14:16

Airbnb drijft waarde verhuurbare Amsterdamse woningen flink op

Airbnb drijft waarde verhuurbare Amsterdamse woningen flink op
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Op dit moment verhuurt één op de zes woningbezitters in het toeristisch Amsterdam hun woning via Airbnb. Zij kunnen hiermee al snel zo’n 350 euro per maand netto verdienen.

Woning meer waard 

De eigen woning wordt zo naast een plek om te wonen, ook een manier om inkomsten te genereren. 'Een huis wordt zo letterlijk en figuurlijk meer waard. Huizenkopers die uitgaan van structurele Airbnb-inkomsten zouden hiermee de lasten kunnen betalen van een extra hypotheek van bijna 100.000 euro. Zo duwt Airbnb de huizenprijzen in toeristisch Amsterdam extra omhoog', laat ING maandag weten. 

Airbnb is kassa voor eigenaren 

Airbnb heeft een grote vlucht genomen in hoofdstad. Inmiddels hebben ruim 11 duizend Amsterdamse huishoudens de weg naar de site gevonden. Vooral in de toeristische buurten is het aanbod hoog. Inmiddels biedt één op de zes woningbezitters in populaire Amsterdamse buurten overnachtingen aan via Airbnb. 

Het bezit van een koopwoning in centrale Amsterdamse buurten kan een mooie manier zijn om extra inkomsten te genereren. Dit zal bij mogelijke kopers van woningen in deze wijken meespelen in de afweging hoeveel ze voor de woning over hebben. 

Daarnaast wordt kopen door de mogelijkheid om geld te verdienen met de eigen woning ook extra aantrekkelijk ten opzichte van huren. Ook dit vergroot de koopvraag en daarmee de prijzen.

 Prijsopdrijvend effect

 Niet alleen vragers, maar ook aanbieders in toeristische buurten weten inmiddels dat hun huis naast een gewild woonobject ook een inkomstenbron is. Zij passen hun vraagprijzen hierop aan. Zo heeft Airbnb binnen de ring van Amsterdam een opdrijvend effect op de huizenprijzen.

Extra lening van 100.000 euro is haalbaar

Een eigenaar in Amsterdam mag zijn huis 60 nachten per jaar verhuren. Met een gemiddelde prijs per nacht van 130 euro per nacht kan hij zo gemiddeld ruim 650 euro per maand verdienen.

Deze verhuurder maakt natuurlijk wel wat kosten voor schoonmaak, doet wellicht wat investeringen in de inrichting en moet in principe over 70% van de inkomsten belasting betalen. Al met al lijkt een netto opbrengst van 350 euro makkelijk haalbaar. Met een structurele netto opbrengst van 350 euro per maand kan een huizenkoper in theorie de rente en aflossing betalen van een (extra) hypotheek van 95 duizend euro (bij 3% rente, en hypotheekrenteaftrek tegen 40,4%), zolang hij in de woning woont.

Categorie:
Provincie: