dinsdag, 26. april 2016 - 9:49 Update: 26-04-2016 9:52

Omwonenden Vliegbases Leeuwarden en Volkel kunnen zelf jachtvliegtuig 'testen'

Omwonenden Vliegbases Leeuwarden en Volkel kunnen zelf jachtvliegtuig 'testen'
Foto: Defensie
Leeuwarden/Volkel

De F-35 komt volgens de huidige planning in de week van 23 mei voor 3 weken naar Nederland. Het toestel landt op Vliegbasis Leeuwarden. Dit maakte minister Jeanine Hennis-Plasschaert vandaag bekend.

Het nieuwe Nederlandse jachtvliegtuig komt voor de zogenoemde belevingsvluchten in de omgeving van de Vliegbases Leeuwarden en Volkel. De omwonenden van beide locaties willen het geluid van de F-35 vergelijken met dat van de F-16. Hennis nam daarom vorig jaar het initiatief om de F-35 naar Nederland te halen.

Geluid beleven in eigen omgeving

Tijdens de belevingsvlucht vliegen beide toestellen kort na elkaar de aankomst- en vertrekroutes. Hennis: “Omwonenden kunnen zo kennismaken met het toestel en het geluid ervaren in hun eigen omgeving. Ik hoop dat de belevingsvluchten meer duidelijkheid bieden voordat het toestel definitief naar Nederland komt”. Ter ondersteuning van de geluidsbeleving richt het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) per vliegbasis 5 meetpunten in. Deze meten piekwaarden op plekken zoals woonkernen en fietspaden. De locaties zijn in overleg met de omwonenden vertegenwoordigers gekozen.

Deelname onderzoek

Voor een zo volledig mogelijk beeld van de geluidservaring kunnen de omwonenden hun ervaringen delen via een korte vragenlijst op het internet. Voor een geslaagd onderzoek is een hoge respons van de omwonenden nodig. Zij die mee willen doen, kunnen zich in de loop van deze week inschrijven op www.belevingsvluchten.nl. Deelnemers ontvangen een registratiecode die nodig is om toegang te krijgen tot de vragenlijst. Deze kan tot op de dag van de belevingsvlucht worden ingevuld.

Aanmelden informatieavonden

Daarnaast kunnen omwonenden zich ook aanmelden voor de informatieavonden op www.belevingsvluchten.nl. Hier krijgen de deelnemers uitgebreid uitleg en wordt voorgedaan hoe de vragen te beantwoorden. Dit om te garanderen dat het computersysteem de ervaring goed registreert. Omwonenden wordt geadviseerd om naar deze informatieavonden te komen.

Naast de enquête-instructie krijgen ze uitgebreid informatie over het verloop van de belevingsvlucht. Daarnaast wordt uitleg gegeven over de factoren die van invloed zijn op de verspreiding en beleving van vliegtuiggeluid.

In 2019 arriveren de eerste F-35’s op Vliegbasis Leeuwarden, in 2022 op Vliegbasis Volkel.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: