vrijdag, 6. mei 2016 - 9:12 Update: 06-05-2016 9:15

Wandelen over het IJ op pontveren

foto van pont | fbf archief
Foto: fbf archief
Amsterdam

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog kunnen Amsterdammers weer te voet de oversteek maken vanaf CS naar Noord. Net als aan het einde van de oorlog, toen brandstofgebrek er voor zorgde dat de veerboten niet meer konden varen.

In 1945 waren het centrum van Amsterdam en Noord verbonden door een brug gemaakt van pontveren. Op 5 mei werd de brug, speciaal voor Bevrijdingsdag, opnieuw aangelegd.

Tijdens de oorlog was brandstof schaars. Daarom werden, om brandstof te sparen, alle autoveren van de stad aan elkaar geschakeld. Uit nood geboren ontstond zo de eerste fysieke verbinding tussen de oude stad en Noord. Amsterdam was overigens niet de enige plek met Pontbruggen. Zo werden deze ook ingezet in Arnhem (over de Rijn) en in Maastricht (over de Maas).

Tussen 14:00 en 16:00 uur kreeg iedereen die een kaartje had weten te bemachtigen de kans om over deze bijzondere brug te lopen.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de pontonbrug op Bevrijdingsdag 2015 kon worden gebruikt.Regen en wind bleken toen spelbreker, waardoor het initiatief op het laatste moment werd geannuleerd. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):