dinsdag, 10. mei 2016 - 22:30 Update: 11-05-2016 8:38

Franse regering negeert parlement bij invoering omstreden arbeidswet

Franse regering drukt arbeidswet er door zonder parlement te laten stemmen
Foto: SXC
Parijs

Hoewel het Franse volk flink heeft gedemonstreerd tegen de omstreden hervorming van de arbeidsmarkt wil de Franse regering deze wet nu toch er door drukken door een grondwettelijke truc uit te halen, waardoor de regering het parlement kan omzeilen.

Premier Valls heeft namelijk besloten om de omstreden wet per decreet in te voeren. Dat houdt in dat hij gebruik maakt van een artikel in de grondwet dat het kabinet de mogelijkheid geeft de wet niet in stemming te brengen in het parlement. Dit melden verschillende media dinsdag. Premier Valls vreest namelijk dat de omstreden wet het niet gaat halen in het parlement,omdat niet alleen de rechtse oppositie, maar ook de linkervleugel van zijn eigen partij tegen is.

Maar op deze manier worden de politieke en maatschappelijke verhoudingen in Frankrijk nog verder op de spits gedreven. Tegen de hervorming op de arbeidsmarkt wordt al maandenlang gedemonstreerd door de vakbonden en Nuit Debout, dat elke avond de Place de la Republique in Parijs bezet. Het kwam regelmatig tot relletjes, maar door nu het grondwet artikel in te zetten, gooit Valls olie op het vuur.

Volgens de demonstranten en de vakbonden maakt deze wet de arbeidsmarkt niet beter, maar breekt de wet de rechten van de werknemer juist af evenals de sociale zekerheid en zal de armoede juist toenemen. De truc met het grondwet artikel kan alleen nog mislukken als het parlement erin slaagt een motie van wantrouwen te laten stemmen tegen deze regering, zo weet de Belgische krant de Standaard. Maar het is de vraag of de linkervleugel van de socialistische partij zo ver wil gaan. Als de motie van wantrouwen door het parlement zou worden aangenomen, komt de huidige regering ten val.