dinsdag, 17. mei 2016 - 21:43 Update: 18-05-2016 14:47

Norovirus vastgesteld bij 2 Friese leerlingen na verblijf op Belgische camping

Leerlingen uit Heerenveen besmet met norovirus op Belgische camping
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Heerenveen

Twee op een Belgische camping ziek geworden leerlingen van OSG Sevenwolden uit Heerenveen zijn besmet met het norovirus. Dat blijkt dinsdag uit de eerste onderzoeksresultaten, zo meldt Peter van der Tas, arts infectieziektenbestrijding bij GGD Fryslân.

Een groep scholieren en docenten van scholengemeenschap Sevenwolden uit Heerenveen is afgelopen week tijdens een verblijf op een camping in de Belgische Ardennen ziek geworden. Ongeveer 60 van de 70 leerlingen en begeleiders kregen last van met name braken en diarree. Ook andere campinggasten kregen last van klachten. Afgelopen weekend is de camping gesloten, tot duidelijk is waardoor de klachten worden veroorzaakt.

Onderzoek

GGD Fryslân is daarop een onderzoek gestart naar de mogelijke oorzaak en de bron van de gezondheidsklachten. De ontlasting van een aantal zieke leerlingen is onderzocht. Ook in België zijn onderzoeken gestart, onder andere naar het water op de camping.

Norovirus zeer besmettelijk

Norovirussen zijn zeer besmettelijke virussen die een ontsteking van het slijmvlies van het maagdarmkanaal veroorzaken. In de volksmond wordt dit vaak ‘buikgriep’ genoemd. Voor mensen die klachten hebben is het belangrijk dat zij goede hygiëne toepassen. Van der Tas: “Als het mogelijk is moeten zij van een eigen toilet gebruik maken en geen eten voor andere mensen klaar maken.” Braken en diarree kunnen zorgen voor uitdroging. “Wij adviseren daarom om goed te blijven drinken.” Bij vragen kunnen mensen contact opnemen met GGD Fryslân of de huisarts.

Categorie:
Provincie: