donderdag, 26. mei 2016 - 20:18 Update: 26-05-2016 21:03

Hulpverlening schiet enorm te kort in zaak Sharleyne (8)

Hulpverlening schiet enorm te kort in zaak Sharleyne (8)
Foto: Archief EHF
Hoogeveen

Drie inspecties zijn tot de conclusie gekomen dat de hulpverleners die zich bemoeiden met het gezin van het overleden meisje Sharleyne Remouchamps (8) niet genoeg gelet hebben op het belang van het kind. De drie inspecties, Jeugdzorg, Gezondheidszorg en Veiligheid en Justitie, schrijven dat in een vertrouwelijk rapport. Onderzoeksprogramma Zembla heeft dat rapport gepubliceerd.

De 8-jarige Sharleyne werd vorig jaar dood  gevonden onderaan flat De Arend in Hoogeveen. Hier woonde ze met haar moeder. In de afgelopen drie jaar waren er bij de hulpverleners en politie talloze meldingen binnengekomen dat het meisje werd verwaarloosd. Er werd ook melding gedaan van huiselijk geweld en drankmisbruik door Sharleynes moeder, maar toch grepen de instanties niet in.

Volgens de drie inspecties zijn de veiligheidsrisico's onvoldoende in beeld gebracht en werd informatie onvoldoende gedeeld. Bij de hulpinstanties stond de veiligheid van het meisje niet centraal, maar werd er vooral gefocust op de ouders.

Sharleyne werd vorig jaar in de nacht van 7 op 8 juni dood gevonden onderaan haar flat in Hoogeveen. Zij woonde daar op de 10e etage samen met haar moeder. Het is tot nog toe nooit duidelijk geworden of zij is gevallen, gesprongen of gegooid. De moeder werd wel gezien als verdachte, maar uiteindelijk niet vervolgd.

Sporen en letsel wijzen volgens onafhankelijke experts uit dat de moeder van Sharleyne  haar kind vermoedelijk verstikte en naar beneden gooide. Victor Remouchamps tegen RTL Nieuws: 'Mijn ex was die nacht thuis met Sharleyne. Er is keihard bewijs dat ze gewurgd is en er zijn geen vinger- of voetafdrukken van haar gevonden op de kozijnen of de reling van de flat. Ze is dus niet zelf over de reling geklommen.' Volgens hem heeft het Openbaar Ministerie nauwelijks onderzoek gedaan naar de dood van zijn dochter. Sharleynes vader en en zijn advocaat Liesbeth Poortman hebben daarom het gerechtshof in Leeuwarden gevraagd OM en politie alsnog op te dragen om de zaak te heropenen. Victor Remouchamps: 'Het moet tot op de bodem worden uitgezocht.'

 

 

Categorie:
Provincie: