vrijdag, 27. mei 2016 - 16:06 Update: 27-05-2016 16:46

Geluidsoverlast nieuwe F-35 gevechtsvliegtuig niet erger dan van F-16

Geluidsoverlast nieuwe F-35 gevechtsvliegtuig niet erger dan van F-16
Foto: Mediacentrum Defensie (MCD) mcd@mindef.nl Hille Hillinga
Leeuwarden

De geluidsoverlast van het nieuwe gevechtsvliegtuig F-35 lijkt niet heel erg veel groter te zijn dan die van de 'oude' F-16. Dit is gebleken uit de eerste resultaten van het geluidsonderzoek dat door het Nationaal Luchtvaart- en Ruimtevaart Laboratorium (NLR) is gedaan.

Belevingsvluchten

De twee eerste F-35-jachtvliegtuigen van de luchtmacht arriveerden afgelopen maandagavond voor het eerst op Nederlandse bodem. De eer was voor Vliegbasis Leeuwarden. De toestellen, voor het eerst in het toekomstige thuisland, blijven 3 weken. In die periode zijn ook de zogenoemde belevingsvluchten.

Voor dat doel haalde minister Jeanine Hennis-Plasschaert de F-35’s naar Nederland. Zo kunnen omwonenden van de vliegbases Leeuwarden en Volkel het geluid van de F-35 vergelijken met dat van de F-16. Het NLR onderzoekt de geluidsbeleving door middel van een enquête. De eerste vlucht was afgelopen woensdag. Ter ondersteuning daarvan zijn 5 meetpunten ingericht.

De omwonenden van beide locaties willen het geluid van de F-35 vergelijken met dat van de F-16. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert nam daarom vorig jaar het initiatief om de F-35 naar Nederland te halen.

Geluid beleven in eigen omgeving

Tijdens de belevingsvlucht vliegen beide toestellen kort na elkaar de aankomst- en vertrekroutes. Omwonenden kunnen zo kennismaken met het toestel en het geluid ervaren in hun eigen omgeving. Ter ondersteuning van de geluidsbeleving richt het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) per vliegbasis 5 meetpunten in. Deze meten piekwaarden op plekken zoals woonkernen en fietspaden. De locaties zijn in overleg met de omwonenden vertegenwoordigers gekozen.

Voorafgaand aan de komst van de F-35's zijn er voor omwonenden informatieavonden georganiseerd. Daarnaast kunnen zij hun ervaringen delen via een enquête

Luchtmachtdagen 

De F-35 is ook te zien tijdens de Luchtmachtdagen op 10 en 11 juni op Vliegbasis Leeuwarden.

Categorie:
Provincie: