maandag, 30. mei 2016 - 19:20 Update: 30-05-2016 21:41

Code Oranje: Brandweer heeft handen vol aan wateroverlast

Code Oranje: Brandweer heeft handen vol aan wateroverlast
Foto: Bon
Utrecht

In diverse plaatsen in Nederland is spraken van ernstige wateroverlast door zware regenval. Zo heeft de brandweer haar handen vol met het afhandelen van ondergelopen straten, woningen en kelders.

In Noord-Limburg heeft de brandweer een actiecentrum ingericht die alle meldingen moet afhandelen. De overlastmeldingen zijn groot, aldus de Veiligheidsregio. Volgens L1 viel op verschillende plekken in het noorden van de Limburgse provincie sinds vanochtend meer dan 60 liter water per vierkante meter gevallen. In de rest van Limburg gaat het om ongeveer 20 liter.

Gelderland

In Gelderland is het niet anders. Volgens Omroep Gelderland staan op diverse plekken straten blank. Ook zijn avondvierdaagses door het noodweer afgeblazen. Het verkeer rond Arnhem is behoorlijk vastgelopen. Het Musiater in Zevenaar wordt ontruimd. Het dak dreigt te bezwijken. Diverse ruimtes staan al onder water, aldus de locale zender.

Brabant

Ook hier ondergelopen straten en kelders. Opvallen in deze provincie is dat attracties van De Efteling in Kaatsheuvel dicht moesten. In Eindhoven heeft de brandweer een man uit zijn auto gered die in een onder water gelopen tunnel was gestrand. In de omgeving van Cuijk is de afgelopen 24 uur 63,5 millimeter regen gevallen. Brabant, Limburg en Zeeland zijn het zwaarst getroffen door de hevige regenval. Het contrast met andere provincies is groot. Zo heeft het in de kop van Noord-Holland nauwelijks geregend. Ook in deze provincie werden avondvierdaagsen afgeblazen.

Ook andere provincies zoals Groningen, Utrecht en Overijssel gaan op dit moment gebukt onder de gevolgen van het vele water dat valt.

Het KNMI kondigde op het eind van de dag code oranje af voor grote delen van ons land. In de loop van vanavond zullen de buien ons land verlaten.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: