donderdag, 2. juni 2016 - 14:04 Update: 07-06-2016 15:58

Geen JSF rondvlucht vanwege laaghangende bewolking

JSF vliegt laag rondje over Nederland op 400 meter hoogte
Foto: Min. Defensie
Leeuwarden

Donderdagmiddag zou de JSF oftewel de F-35, begeleid door twee F-16's, Nederland overvliegen op een extreem lage hoogte van slechts 400 meter maar slechte weersomstandigheden in de vorm van laaghangende bewolking hebben Defensie doen moeten besluiten de rondvlucht voor donderdagmiddag te cancelen en uit te stellen.

De F-35 zou vanaf 15.30 uur een uitgebreide rondvlucht langs typisch Nederlandse bezienswaardigheden en de belangrijkste luchtmachtlocaties maken. Zo zou het nieuwe jachtvliegtuig onder andere de Deltawerken, de molens van Kinderdijk en het centrum van Amsterdam aandoen, zo liet Defensie eerder weten.

Boven al die markante plekken zou het gevechtstoestel gefotografeerd worden vanuit een meevliegende F-16. De vlucht zou het eerste moment zijn dat het grote publiek kan kennismaken met de F-35. Het toestel zou ook daarom maar op een hoogte van zo’n 1.200 voet (400 meter) overvliegen. 

Luchtmachtdagen

De 2 F-35’s blijven nog 2 weken in Nederland voordat ze terugvliegen naar Amerika.  De toestellen zijn daar gestationeerd voor trainings- en testdoeleinden. In Nederland zijn de gevechtsvliegtuigen nog van dichtbij te zien op de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Leeuwarden, 10 en 11 juni.

Update 14.45 uur

Door het bewolkte weer is de rondvlucht van de F-35 boven Nederland uitgesteld. 'Het wolkendek hangt te laag om het nieuwe gevechtstoestel vanaf de grond te zien. De vluchten voor het testprogramma gaan wel door', zo laat Defensie donderdagmiddag weten.

Rondvlucht verplaatst naar dinsdagmiddag 7 juni

De rondvlucht is verplaatst naar dinsdagmiddag 7 juni.

Klik hier voor het vluchtschema

 

 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):