vrijdag, 3. juni 2016 - 9:13 Update: 03-06-2016 10:23

Zandzakken tegen dreigende wateroverlast

Zandzakken voor Slenaken en in Vaals
Foto: fbf archief
Slenaken/Vaals

Waterschap Roer en Overmaas heeft vannacht zandzakken in Slenaken en in Vaals gelegd om (dreigende) wateroverlast vanuit respectievelijk de Gulp en de kasteelvijver bij Vaalsbroek te voorkomen.

In Zuid- en Midden-Limburg zijn de meeste waterstanden in de beken aan het dalen. De beken die nog beperkt stijgen zullen daarna naar verwachting ook gaan dalen en de komende dagen geen problemen opleveren. De neerslagverwachting voor de komende 3 dagen valt namelijk mee: de verwachting laat waarden van enkele mm per dag zien. We zullen vandaag en de komende dagen inspecties blijven uitvoeren langs beken en regenwaterbuffers. We blijven alert en werken samen met gemeenten en andere partners om  indien nodig direct in te grijpen.

Uitzonderlijke situatie

De hoeveelheid regen die gisteravond en vannacht viel is zeer uitzonderlijk. Uit eerste metingen blijkt dat in Roermond in 24 uur tijd (1 juni-2 juni) 85 mm regen viel. Daarvan viel 73 mm tussen 21.00 en 04.00 uur. In Zuid-Limburg viel naar schatting tussen de 20 en 35 mm regen. Dit leidde tot een snelle stijging van waterstanden in beken en buffers. We zullen dit soort situaties in de toekomst vaker meemaken: heftige regenbuien met grote hoeveelheden regen waardoor het water in de beken in korte tijd enorm snel stijgt. Dit is een gevolg van klimaatverandering. Klimaatverandering zorgt voor heftige buien in korte tijd. Als waterschap werken we eraan om beken zodanig in te richten dat deze meer water kunnen verwerken. Voor de korte termijn betekent het echter helpen om overlast te beperken of verminderen als het mis gaat of mis dreigt te gaan. 

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: