maandag, 6. juni 2016 - 12:00

UVA ontvangt miljoenen uit nalatenschap

UVA ontvangt miljoenen uit nalatenschap
Amsterdam

De Stichting Amsterdams Universiteitsfonds ontvangt een nalatenschap van circa vier miljoen euro van een alumnus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het is het hoogste bedrag dat ooit van een particulier is ontvangen ten behoeve van een universiteit in Nederland. Met het geld kunnen honderden reis- en studiebeurzen worden verstrekt en andere initiatieven worden ondernomen om onderwijs en onderzoek aan de UvA een impuls te geven.

Uit de nalatenschap van mevrouw Trudie Vervoort-Jaarsma (1929-2015) worden twee fondsen bij het Amsterdams Universiteitsfonds ingesteld. De gezamenlijke waarde daarvan bedraagt ongeveer vier miljoen euro, het hoogste bedrag dat ooit door een particulier is geschonken of nagelaten ten behoeve van een Nederlandse universiteit. Dat maakte Geert ten Dam, de voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam, bekend tijdens de jaarlijkse Universiteitsdag op zaterdag 4 juni.

Trudie Vervoort-Jaarsma, die in de jaren zestig van de vorige eeuw Psychologie studeerde aan de UvA, is de dochter van een spraakmakend juristenechtpaar uit Soerabaja, in het voormalige Nederlands-Indië. Met de twee fondsen gedenkt zij zowel haar moeder, die als succesvol advocaat een belangrijk deel van het familiekapitaal vergaarde, als haar jong overleden dochter, die ook Psychologie studeerde aan de UvA.

‘Wij zijn ongelooflijk blij en dankbaar’, zegt Michaëla Ulrici, voorzitter van de Stichting Amsterdams Universiteitsfonds. ‘Met dit geld kunnen we fantastische initiatieven verwezenlijken. De fondsen worden ingezet voor reis- en studiebeurzen voor studenten en promovendi en voor wetenschappelijk onderzoek, vooral aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. De komende jaren kunnen veel extra studenten met een reisbeurs naar het buitenland om hun academische opleiding te verrijken. Zo geeft mevrouw Vervoort-Jaarsma, die zich bewust was van het verschil dat een academische opleiding kan maken, kansen aan nieuwe generaties studenten en wetenschappers.’

Categorie:
Provincie: