maandag, 6. juni 2016 - 14:56 Update: 09-06-2016 14:01

Commando luchtmachtbasis Eindhoven voor het eerst in handen vrouwelijke commandant

Eerste vrouwelijke commandant Vliegbasis Eindhoven
Foto: Min. Defensie
Eindhoven

Het commando van de luchtmachtbasis Eindhoven is voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis door een vrouwelijke vliegbasiscommandant overgenomen. Dit meldt Defensie maandag.

Kolonel Elanor Boekholt-O’Sullivan nam woensdag het commando over van Vliegbasis Eindhoven van ranggenoot Johan van Soest. Kolonel Boekholt-O’Sullivan was in haar vorige functie verantwoordelijk voor het opstarten, inrichten en leiden van het Innovatiecentrum AIR (Ambitie, Innovatie, Resultaat) van het Commando Luchtstrijdkrachten. Daarvoor was zij strategisch adviseur van de Commandant Luchtstrijdkrachten. 

Ze begon haar loopbaan bij de Koninklijke Luchtmacht in 1994 in de luchtverkeersleiding. Daarna vervulde zij verschillende functies op het gebied van inlichtingen & veiligheid. Verder was zij pelotonscommandant, adviseur en dossierhouder genderbeleid, squadroncommandant en programmamanager ICT. Tijdens haar uitzending naar Afghanistan in 2008 was ze projectleider wederopbouw civiele luchtvaart.

Kolonel Van Soest is drie jaar commandant geweest van de vliegbasis. Onder zijn commando zijn talloze wereldwijde militaire en humanitaire transportvluchten uitgevoerd. Hij was verantwoordelijk voor de ceremonies die op de vliegbasis zijn gehouden voor de slachtoffers van de MH17-ramp in 2014. 

Daarnaast was, en blijft Van Soest voorzitter van de stuurgroep die gaat over de gezamenlijke Europese aanschaf van tanker- en transportvliegtuigen. In zijn nieuwe functie op de staf van het Commando Luchtstrijdkrachten in Breda gaat hij zich onder meer bezighouden met de transitie naar de F-35 en de invoering van de Multi-Role Tanker Transport vloot; de vervanging van de KDC-10 tanker- en transportvliegtuigen.

Vliegbasis Eindhoven

Vliegbasis Eindhoven is dé Nederlandse luchtmachtbasis voor luchttransport. De vliegtuigen worden ingezet voor strategisch en tactisch luchttransport, en voor het in de lucht bijtanken van andere vliegtuigen. Naast vliegen en het onderhouden van vliegtuigen, zorgt het personeel ervoor dat de luchthaven 17 uur per dag, 7 dagen per week is geopend voor vliegverkeer. 

Niet alleen voor militaire missies, maar ook voor reizigers die vanaf het civiele deel van Eindhoven Airport één van de 78 bestemmingen in Europa en Noord-Afrika willen bereiken. Eindhoven Airport maakt gebruik van dezelfde start- en landingsbaan en de militaire luchtverkeersleiding, brandweer en vogelwacht.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: