dinsdag, 7. juni 2016 - 13:47

Beslag gelegd op crimineel vermogen in henneponderzoek

Beslag gelegd op crimineel vermogen in henneponderzoek
Foto: Archief MV
Leeuwarden

De politie heeft vandaag vier verdachten aangehouden op verdenking van hennepteelt, -handel en/of witwassen. Het gaat om twee mannen van 33 en 48 jaar uit Leeuwarden en een man van 36 jaar uit de gemeente Het Bildt.

Tevens werd er een vrouw van 68 jaar woonachtig in Leeuwarden aangehouden. Er is op tien locaties een zoeking gedaan. Dat heeft geleid tot het aantreffen van een hennepkwekerij, een hennepdrogerij en het in beslag nemen van geld, een vuurwapen, administratie, computerapparatuur en waardevolle goederen.

Aanleiding

Op basis van anonieme meldingen is in het najaar van 2015 een onderzoek gestart tegen de twee mannelijke verdachten. Tijdens dat onderzoek kwam informatie naar voren dat beide verdachten zich vermoedelijk bezig houden met hennepteelt, -handel en witwassen. De tien bezochte locaties kwamen daarbij ook in beeld.

Hennepkwekerijen

Bij de zoekingen is op een locatie een hennepkwekerij aangetroffen. Dit was aan de Harmen Sytstrawei in Leeuwarden. Hier werden 200 hennepplanten gekweekt. Verder werd er ruim zes kilo gedroogde hennep aangetroffen. In deze kwekerij was de 68-jarige vrouw aanwezig.
Verder werd er een ruimte aangetroffen voor het drogen van de henneptoppen Dit was aan de KL de Vriesstraat in Sint Jacobiparochie. Deze hennepdrogerij was op het moment van de zoeking niet in gebruik. In Sint Jacobiparochie is verder nog een 36-jarige inwoner van de gemeente Het Bildt aangehouden.

De hennep en de gebruikelijke kweekapparatuur zoals lampen, filters en ventilatoren zijn in beslag genomen en in overleg met de officier van justitie vernietigd. Het is van belang om hennepkwekerijen te ontruimen. Het is illegaal, gevaarlijk voor de omgeving en het brengt vaak veel schade toe. Daarnaast brengen we zo de criminelen een slag toe door de hennep en alle apparatuur in beslag te nemen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: