woensdag, 8. juni 2016 - 8:04 Update: 08-06-2016 9:50

Vmbo'ers straks vijf jaar naar school

VO-raad en docenten pleiten voor extra jaar vmbo
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht

De Stichting Plataform Vmbo (SPV) vindt het vreemd dat vmbo'ers maar vier jaar de tijd krijgen om hun diploma te halen. De stichting die bestaat uit bestuurdes van de VO-raad en vmbo-docenten vinden dat dat vijf jaar moet worden.

Volgens hen moeten de meest kwetsbare kinderen niet al op hun zestiende de wereld ingestuurd worden, terwijl Vwo'ers  zes jaar en havisten vijf jaar op school zitten. Dit schrijft Trouw woensdag.

Voorzitter van de VO-raad Paul Rosenmöller in de krant: 'De leerlingen met de meeste kansen, de vwo'ers, zitten het langst in het voortgezet onderwijs. Vmbo'ers zijn zestien, soms vijftien, als ze naar dat grote roc moeten.' Rosenmöller vindt dat te vroeg en wijst erop dat een jaar extra deze leerlingen ook de kans geeft om vakken waar ze erg goed in zijn op havo-niveau te volgen. Ook de voorzitter van de SPV Jan van Nierop pleit voor een jaar langer onderwijs voor vmbo-leerlingen. 'Hoe slimmer je bent, hoe later je mag kiezen voor een vervolgopleiding. Onze leerlingen moeten op veertien-, vijftienjarige leeftijd al besluiten of ze kraamverzorgster willen worden, of automonteur. Maak je het vmbo vijf jaar, dan kunnen ze daar iets langer over nadenken.'

Categorie:
Provincie:
Tag(s):